/Bistrita-Nasaud: Solutie de compromis pentru spitalul desfiintat la Teaca – centru medical de permanenta

Bistrita-Nasaud: Solutie de compromis pentru spitalul desfiintat la Teaca – centru medical de permanenta

Persoanele care beneficiau de serviciile Centrului de sănătate din comuna Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud, desfiinţat de la 1 aprilie, vor beneficia pe viitor nu doar de un azil de bătrâni, ci şi de un centru medical de permanenţă, dotat cu medic şi salvare, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prefectul Cristian Florian.
El s-a deplasat miercuri în localitatea Teaca, însoţit de directorii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pentru a sta de vorbă cu autorităţile locale şi oamenii de acolo, având în vedere că aceştia nu erau de acord cu desfiinţarea spitalului.


Soluţia oferită de autorităţile judeţene a fost crearea unui centru medical de permanenţă, astfel încât atât locuitorii din comuna Teaca, cât şi cei din localităţile învecinate să aibă la dispoziţie un cadru medical specializat, în caz de urgenţă.
“Vizăm pentru Teaca înfiinţarea unui centru de permanenţă. Aceasta înseamnă că pentru prima dată Teaca şi comunele din vecinătate vor avea un medic la dispoziţia lor 24 de ore din 24, vor avea pentru prima dată o salvare 24 de ore din 24, acolo, la Teaca, lucru pe care până acum nu l-au avut. În condiţiile de azi şi de anul trecut, nu aveau aceste facilităţi. Dacă aveau o problemă medicală, chemau ambulanţa şi veneau la Bistriţa”, a declarat prefectul Cristian Florian.
În opinia prefectului de Bistriţa-Năsăud, Centrul de sănătate Teaca, ce va fi transformat în azil de bătrâni, oferea şi până acum servicii medicale în special persoanelor vârstnice, motiv pentru care angajaţii care nu îşi vor pierde locul de muncă vor efectua aceleaşi activităţi ca şi până acum.
“Ce era acolo? Din când în când era câte o persoană în vârstă, cu probleme sociale, care era cazată pentru o zi, două, trei, după care externată. Prin înfiinţarea acestui centru pentru persoane vârstnice, această activitate va fi una finanţată şi va putea fi extinsă la mai multe paturi decât până acum. Persoanele care lucrau în acest spital îşi vor desfăşura activitatea şi în cadrul acestui centru, pentru că acest lucru îl făceau”, a explicat prefectul.
Pe lângă majorarea numărului de paturi pentru viitorul azil de bătrâni, în prezent centrul funcţionând cu 12 paturi, prefectul de Bistriţa-Năsăud a dat asigurări că şi unitatea medico-socială cu 14 paturi, aflată în aceeaşi clădire, va rămâne în continuare la dispoziţia sătenilor.
Aproximativ o sută de săteni din comuna Teaca, alături de personalul medical al centrului de sănătate, au protestat în data de 1 aprilie în curtea acestei unităţi spitaliceşti faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a transforma spitalul în cămin pentru bătrâni. Oamenii au afişat pancarte pe care au scris “SOS Salvaţi spitalul”, “Sănătatea nu are preţ”, “Vrem dreptul la sănătate”, “Vrem să trăim bine”, “Ignoranţa voastră, condamnarea noastră”.
Centrul de sănătate Teaca funcţionează din anul 1993 şi a fost construit în întregime cu fonduri alocate de Crucea Roşie din Austria, având în vedere că localitatea este una cu vechi tradiţii săseşti. Spitalul are 14 angajaţi, dintre care trei sunt medici ce fac naveta din judeţul Mureş. Unitatea oferea servicii pentru trei specialităţi de bază: medicină internă, pediatrie şi recuperare, medicină fizică şi balneologie.
Spitalul se află la o distanţă de 33 kilometri de municipiul Bistriţa şi la 25 kilometri de oraşul Reghin (judeţul Mureş) şi deservea un număr de cinci comune cu o populaţie de aproximativ 13.800 locuitori, în condiţiile în care numărul de paturi a fost redus anul trecut de la 30 la 12.
Consilierii judeţeni ai PSD şi PNL au încercat să convoace, marţi, o şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean, în care să fie aprobată trecerea Centrului de sănătate Teaca în subordinea administraţiei judeţene ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, însă şedinţa nu s-a putut ţine deoarece preşedintele CJ Liviu Rusu (PDL) nu a semnat convocatorul.