/Bistrita-Nasaud: Medicii de familie au iesit in strada si refuza sa semneze noul contract-cadru cu CJAS

Bistrita-Nasaud: Medicii de familie au iesit in strada si refuza sa semneze noul contract-cadru cu CJAS

Peste o sută de medici de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud au ieşit marţi în stradă pentru a protesta faţă de măsurile Ministerului Sănătăţii privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012 şi au anunţat că nu vor semna noile contracte-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS).
Medicii de familie au organizat un marş, care a vizat sediile Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud şi ale CJAS, şi au purtat pancarte pe care scria “Nu vom semna un contract anti-pacient şi anti-medic”, “Sănătatea? Mai presus decât orice calcul economic” şi “Nu desfiinţaţi asistenţa medicală primară! Este singura accesibilă tuturor”.
Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud, Simona Niculina Rus, a anunţat că medicii vor mai asigura consultaţii gratuite persoanelor asigurate doar până vineri, urmând ca de luni să intre în sistem privat.


“În acest moment, noi suntem în ultima zi de contract încheiat cu Casa de Asigurări. Începând cu ziua de mâine nu vom şti ce facem. Nici nu am fost anunţaţi că se vor încheia acte adiţionale pentru contractul pe 2010, nici nu au apărut în Monitorul Oficial normele de aplicare ale contractului pe 2011 şi nicio modificare a contractului pe 2011 care a fost promisă de către decidenţii noştri. O să asigurăm pacienţilor consultaţii gratuite, în semn de ajutor pentru domniile lor, poate până vineri, iar de luni vom intra în sistem privat total. Acest sistem privat înseamnă că nu vom mai elibera niciun act în contract cu Casa de Asigurări. (…) Noi suntem falimentari în cazul în care semnăm, prin urmare nu pierdem nimic”, a spus Rus.
În judeţul Bistriţa-Năsăud există 143 de medici de familie care au contract cu CJAS Bistriţa-Năsăud. În perioada 1-16 iunie, aceştia sunt aşteptaţi la sediul CJAS pentru depunerea documentelor necesare la dosar şi pentru negocieri.