/Bistrita-Nasaud: CJAS are de incasat aproape 8 milioane lei de la persoanele cu venituri din activitati independente

Bistrita-Nasaud: CJAS are de incasat aproape 8 milioane lei de la persoanele cu venituri din activitati independente

Circa 5.600 de bistriţeni care au realizat în ultimii ani venituri din profesii liberale sau deţinând PFA-uri şi asociaţii familiale au de plătit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud aproape 8 milioane de lei, echivalentul contribuţiei la fondul de sănătate, potrivit datelor prezentate marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către şeful acestei instituţii, Vilhelm Szekely.
“Am trecut în revistă toate persoanele care nu şi-au achitat obligaţiile către fondul de sănătate începând din anul 2005, numărul debitorilor la data de 31 martie 2011 fiind de 5.582 persoane şi debitul neachitat de către persoane fizice autorizate, persoane fizice independente sau asociaţiile familiale se ridică la circa 8 milioane lei. E o sumă mare, pe care dorim să o încasăm în 2011 şi, dacă nu se poate în 2011, în 2012”, a declarat Szekely.


Celor care nu şi-au achitat aceste obligaţii la termen le-au fost emise decizii de impunere şi s-a trecut chiar la poprirea conturilor şi a salariilor. În plus, aceşti datornici riscă şi executarea silită a bunurilor deţinute.
“Din păcate, neavând specialişti în evaluarea bunurilor persoanelor fizice, nu putem să trecem la sechestrarea de bunuri, ridicarea lor şi valorificarea acestor bunuri prin licitaţie. Probabil că aici va trebui să colaborăm cu ANAF la nivel local, să încasăm aceste bunuri, să putem valorifica aceste bunuri la licitaţie şi să încasăm contravaloarea debitelor la fondul de sănătate”, a mai spus directorul CJAS Bistriţa-Năsăud.
Din totalul celor cărora le-au fost emise decizii de impunere, 76 de persoane au decis să conteste în instanţă modalitatea în care s-a făcut executarea silită, având în vedere că, din lipsă de fonduri, Casa de Asigurări nu a mai trimis înştiinţări către fiecare debitor, ci a preferat să publice numele acestora pe site-ul propriu.
Potrivit lui Vilhelm Szekely, în primele trei luni ale acestui an s-au încasat aproape 1,48 milioane lei din debite, dar în acelaşi timp au fost emise titluri executorii pentru 232 de persoane.