/Bihor: Prof. univ. dr. Vlad Ciurea, Doctor Honoris Causa al Universitatii Oradea

Bihor: Prof. univ. dr. Vlad Ciurea, Doctor Honoris Causa al Universitatii Oradea

Reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea, de la Facultatea de medicină ‘Carol Davila’ din Bucureşti, vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale a Societăţilor de Neurochirurgie, a primit marţi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Oradea (UO), fiind propus de Facultatea de Medicină şi Farmacie.
Rectorul Cornel Antal a subliniat, în cuvântul său, strânsele legături cu clinica de neurochirurgie din Oradea, sprijinul continuu acordat de renumitul neurochirurg universităţii orădene, precum şi impresionanta activitate ştiinţifică, pentru care Senatul UO a hotărât, în şedinţa din 26 iunie 2011, conferirea celui mai înalt titlu onorific, ‘în semn de respect şi recunoştinţă’.


‘Este extrem de greu să definim în câteva fraze personalitatea complexă a profesorului universitar Vlad Ciurea, care de peste patru decenii desfăşoară o activitate complexă, clinică, ştiinţifică, academică, publicistică şi de cercetare în domeniul preponderent al ştiinţelor neurale’, a spus Cornel Antal, rectorul Universităţii Oradea.
Ceremonia de decernare, desfăşurată în Aula Magna a Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF), a continuat cu prezentarea unui Laudatio de decanul FMF, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, care a evidenţiat bogata activitate medicală şi ştiinţifică, pe plan naţional şi internaţional, a profesorului Vlad Ciurea, unul dintre cei mai importanţi neurochirurgi români.
‘Sunt extrem de bucuros şi onorat, totodată, să mă găsesc astăzi în această postură, la festivitatea de decernare a titlului Doctor Honoris Causa unui om deosebit, profesionist, pe măsură, profesor Vlad Ciurea, preşedintele de onoare a Societăţii Române de Neurochirurgie şi de câţiva ani, vicepreşedinte al World Federation af Neurosurgical Societies’, a spus decanul Bumbu.
Continuator al şcolii de neurochirurgie create de prof. Constantin Arsenie şi prof. Alexandru Constantinovici, profesorul Vlad Ciurea a reuşit să realizeze recunoaşterea mondială şi a şcolii de neurochirurgie româneşti; a creat, în anul 2005, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, Centrul de excelenţă în neurochirurgie, în care a implementat aparatul Gamma-knife, singurul din sud-estul Europei, în acel moment. Este autor a 29 de articole cotate ISI, a 28 de cărţi, dintre care monografia Intracranial Hypertension a fost publicată în New York, 2010.
‘Tot timpul am fost foarte apropiat de Oradea, de această zonă deosebită de tradiţie academică. Să nu uităm că aici a fost cea mai veche facultate de drept din ţară, două universităţi teologice, care au dat mulţi oameni destoinici. Un beneficiu imens este această universitate, cu nu mai puţin de 18 facultăţi, cu care păstrez relaţii de aproape 30 de ani, de când l-am cunoscut pe doctorul neurochirurg Dumitru Mohan,’ a spus prof. Ciurea.
El a susţinut o inedită ‘Lectio magistralis’, făcând cunoscute, în premieră naţională, cercetările sale recente pe un subiect foarte original: ‘Ideile ascunse în pictura lui Michelangelo’. Cu referire particulară la Capela Sixtină, prof. Ciurea a evidenţiat comparativ, aproape prin suprapunere, aspecte anatomice în picturile capelei.
‘Mesajul întregii sale picturi este că Michelangelo l-a glorificat pe Dumnezeu în creaţia sa. În Capela Sixtină, pe una dintre imaginile pictate – cea în care Dzeu separă lumina de întuneric, pictorul a introdus sistemul nervos al omului în alcătuirea personajului principal, Dumnezeu, cel care a creat omul după chipul său’, a precizat prof. univ. dr. Ciurea.