/Bihor: Centru de zi pentru copii cu sindromul Down, prin finantare europeana

Bihor: Centru de zi pentru copii cu sindromul Down, prin finantare europeana

Copiii şi tinerii cu sindromul Down din Oradea vor avea, în martie 2012, un centru de zi nou, modern, adaptat persoanelor cu dizabilităţi, adecvat cerinţelor europene, care va fi realizat printr-un proiect al Primăriei Oradea cu finanţare din Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Dumitru Sim, de la Direcţia de management al proiectelor cu finanţare internaţională din Primăria Oradea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă prilejuită de predarea amplasamentului şi începerea efectivă a execuţiei de lucrări, că noul centru de zi ‘Iedera’ va însemna reabilitarea, modernizarea şi echiparea clădirii care are o suprafaţă de 435,45 metri pătraţi, plus mansardă.


Prin dotarea cu aparatele necesare, echipamente IT şi medicale, centrul va asigura o gamă variată de servicii prin atelierele de ergoterapie, informatică, meloterapie, dans, jocuri de societate, kinetoterapie, antrenamente pentru Special Olympics, până la alte ateliere de lucru pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independente şi a competenţelor profesionale.
Beneficiarii direcţi ai centrului vor fi cei 76 de bolnavi luaţi în evidenţa Asociaţiei Down, printre primele asociaţii medicale înfiinţate în anii 90, comparativ cu cei 20 de tineri şi adulţi îngrijiţi în prezent de specialiştii centrului.
Proiectul ‘Centrul de zi ‘Iedera’ pentru copiii cu sindrom Down’ este finanţat cu suma totală de 1.936.750 de lei, contractat pe axa prioritară 3 – ‘Îmbunătăţirea infrastructurii sociale’, POR, durata de implementare fiind de 15 luni, din decembrie 2010 până în martie 2012.