/Bacau: Din 9 iunie medicii de familie vor percepe bani pentru consultatii

Bacau: Din 9 iunie medicii de familie vor percepe bani pentru consultatii

Medicii de familie din judeţul Bacău, după ce au acordat din 1 iunie consultaţii gratuite pacienţilor de pe listele cabinetelor proprii, au anunţat, marţi, că începând din 9 iunie le vor percepe acestora contravaloarea pentru prestaţiile medicale efectuate.
Ei sunt nemulţumiţi de condiţiile financiare, precum şi de impunerea unor noi obligaţii în activitatea lor prin actele adiţionale la contractul pe 2010 valabile cu data de 1 iulie, documente pe care refuză să le semneze.


‘Nu putem fi de acord cu norme făcute pe picior şi publicate peste noapte. Şi în acest an Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate a elaborat foarte târziu normele de aplicare a contractului-cadru de acordare a asistenţei medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, deşi acestea urmau să fie finalizate, conform promisiunilor conducerii instituţiei, încă din toamna trecută, astfel încât negocierile cu medicii de familie să fie încheiate până la 1 ianuarie 2011. S-a ales praful de aceste promisuni şi acum suntem într-o situaţie dificilă atât pentru noi, medicii de familie, cât şi pentru pacienţi’, a explicat, pentru Agerpres, doctorul Cătălin Andriescu, preşedintele Asociaţiei medicilor de familie din Bacău.
Potrivit acestuia, pentru a reînnoda relaţia cu CJAS Bacău, medicii de familie băcăuani solicită ‘clarificarea normelor cu privire la asistenţa pacienţilor cronici, asigurarea valorii minim garantate la indicatorul per capita de minimum 3 lei, iar la per serviciu de cel puţin 2,5 lei, ambele valori urmând să fie corelate cu gradul profesional, dar să beneficieze şi de regularizări trimestriale’.
Medicul Andriescu mai spune că medicii de familie mai solicită, de asemenea, ca la plata per capita să fie luaţi în calcul toţi pacienţii medicului, nu doar asiguraţii, modificarea formulei de calcul pentru punctajul la capitaţie (numărul pacientilor), cu depunctare graduală pentru medicii cu mai mult de 2200 de pacienţi, precum şi acordarea a cel puţin 9 la sută din Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru asistenţă medicală primară.
Ca urmare a protestului medicilor de familie, numai în primele două zile ale acestei săptămâni, Compartimentele de Primiri Urgenţe ale Spitalului judeţean Bacău şi Spitalului de pediatrie au fost luate cu asalt de către pacienţi.
‘A fost mult mai aglomerat decât săptămâna trecută, peste 250 de pacienţi minori s-au prezentat la spital pentru a fi consultaţi de medicii de gardă. Situaţia se datorează, în primul rând, faptului ca medicii de familie se află în protest’, a explicat, pentru Agerpres, medicul Aurelia Ţaga, managerul Spitalului de pediatrie.
O situaţie asemănătoare a fost înregistrată şi la Spitalul judeţean de urgenţe unde, conform purtătorului de cuvânt al instituţiei, Mirela Romaneţ, s-au prezentat, invocând diverse afecţiuni, nu neapărat urgenţe, mai bine de 200 de pacienţi, cu peste 60 la sută decât în mod obişnuit se înregistrează în decurs de două zile.