/Bacau: Adaptare la reforma din sanatate, cu fonduri europene

Bacau: Adaptare la reforma din sanatate, cu fonduri europene

Proiectul cu finanţare europeană “Organizarea flexibilă a muncii în contextul descentralizării serviciilor medicale” a fost lansat la Bacău pentru angajaţii din sistemul sanitar din judeţele regiunii nord-est a României.
“În momentul în care s-a pus problema descentralizării şi a transferării managementului spitalelor către administraţiile publice locale, sindicatele şi asociaţiile medicilor au gândit, împreună, organizarea unui curs, în parteneriat cu organizaţii medicale din Italia, pentru a vedea avantajele şi dezavantajele procesului descentralizării, iar acest proiect urmăreşte tocmai acest scop”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Aurel Creţu, liderul filialei băcăuane a Sindicatului Sanitas.


“Vizăm, direct, prin acest curs, obţinerea unei bune pregătiri şi unei adaptabilităţi mai uşoare a personalului medico-sanitar la procesul de descentralizare şi reorganizare din domeniul sănătăţii”, a precizat, la rândul său, managerul proiectului, Gheorghe Simion.
Potrivit acestuia, “organizatorii sunt, însă, conştienţi că acest ţel al reformării sistemului medical este greu de atins fără o finanţare corespunzătoare, în viitor, a spitalelor”.
În cursul primului seminar, la care au participat managerii spitalelor publice, medici şefi de secţie, asistenţi şefi, dar şi aproximativ 80 de medici şi asistenţi fără funcţie de conducere în instituţiile medicale din judeţele Moldovei, expertul italian Franco Toniolo a prezentat exemple din experienţa europeană a descentralizării.
Proiectul european lansat la Bacău se va încheia cu o campanie de informare şi promovare cu tema “Organizarea flexibilă a muncii în contextul descentralizării serviciilor”. Va fi, de asemenea, elaborat un ghid de bune practici, în peste 3.000 de exemplare, cu subiectul “Flexicuritatea într-un sistem sanitar descentralizat”.
O parte dintre cursanţi va efectua, de-a lungul derulării proiectului, vizite tematice în Italia, ţară parteneră în proiect, în scopul “dobândirii de cunoştinţe şi experienţe noi implementate la nivel european în domeniul sanitar-medical”, a precizat Gheorghe Simion.