/Au fost descoperite cinci noi gene care predispun la aparitia bolii Alzheimer

Au fost descoperite cinci noi gene care predispun la aparitia bolii Alzheimer

Cinci noi gene implicate în apariţia bolii Alzheimer au fost identificate de cercetători europeni şi americani, dublând astfel numărul genelor care erau cunoscute până acum ca favorizând această formă de demenţă la persoane în vârstă, informează AFP.

Rezultatele studiului, publicat duminică de revista britanică de specialitate Nature Genetics, permit extinderea pistelor de căutare a cauzelor care duc la această maladie complexă şi deocamdată incurabilă, identificând persoanele cele mai vulnerabile.

La originea acestor rezultatele stau lucrările desfăşurate de două consorţii de cercetare: unul european, condus de o echipă franceză şi de una britanică, care a identificat cinci noi factori de predispoziţie genetică implicaţi în dezvoltarea bolii, pe un eşantion de 59.176 de persoane, dintre care 19.870 bolnave de Alzheimer, şi unul american, care a identificat noile gene pe un eşantion de 11.000 de persoane bolnave, comparate cu un număr echivalent de persoane sănătoase. Indentificarea de noi gene asociate bolii este esenţială pentru a avansa spre tratamente curative sau preventive.

Cercetătorii americani şi europeni s-au reunit la Paris în noiembrie anul trecut, pentru a înfiinţa consorţiul mondial International Genomics Alzheimer Project.

Numărul de persoane bolnave de Alzheimer şi de forme înrudite de demenţă ar urma să crească în 2030 de la 35,6 milioane cât se înregistrează în prezent, la 65,7 milioane, potrivit Asociaţiei Alzheimer Disease International /ADI/. În prezent, nu există niciun tratament capabil să vindece maladia, care afectează memoria şi comportamentul persoanei bolnave.