/Asistenta care a uitat în 2009 un bebeluş în incubator, condamnată la trei luni de închisoare cu suspendare

Asistenta care a uitat în 2009 un bebeluş în incubator, condamnată la trei luni de închisoare cu suspendare

Asistenta Emilia Baron care a uitat, în noiembrie 2009, un bebeluş într-un incubator la Maternitatea Bucur, a fost condamnată, marţi, de Judecătoria Sectorului 4, la trei luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă.
De asemenea, instanţa a decis ca familia bebeluşului să primească daune în valoare de 200.000 de euro, ce vor fi plătite în solidar de Spitalul “Sf. Ioan”, asistentă şi alţi doi angajaţi ai unităţii. În plus, spitalul a fost amendat cu 300.000 lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Pe 8 iunie 2010, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis-o în judecată pe Emilia Baron, asistentă la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” din Bucureşti, care a uitat, în noiembrie 2009, un bebeluş într-un incubator la Maternitatea Bucur, nou-născutul suferind arsuri grave.

De asemenea, procurorii au trimis în judecată şi Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” din Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă.

Potrivit Parchetului, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, nou-născutul, în vârstă de trei zile, internat la Secţia de neonatologie a Maternităţii Bucur a Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan”, a suferit arsuri pe 20% din suprafaţa corpului în timp ce se afla într-un incubator, în cursul unei proceduri de fototerapie, ca urmare a diagnosticării cu icter de către medicul specialist.

Această procedură a fost realizată de asistenta Emilia Baron care avea în grijă şi supravegherea incubatoarelor şi raportarea oricărei defecţiuni intervenite în funcţionarea acestora.

Din cauza supraaglomerării incubatoarelor, asistenta a recurs la modalitatea de a introduce câte doi nou-născuţi în fiecare incubator, fără a raporta în prealabil funcţionarea defectuoasă a incubatorului.

Nesupravegherea constantă şi nemijlocită a incubatoarelor a făcut posibil ca nou-născutul să intre în contact cu suprafeţele metalice fierbinţi ale incubatorului, fapt ce i-a cauzat leziuni grave (arsuri gradul II şi III) pe 20% din suprafaţa corpului.

Raportul de expertiză medico-legală efectuat în cauză a concluzionat faptul că leziunile traumatice s-au putut produce prin contactul cu un corp supraîncălzit, leziuni asupra cărora s-a intervenit specific chirurgical, în mod repetat, şi au necesitat pentru vindecare 75-80 de zile de îngrijiri medicale, fiind totodată de natură să pună în pericol viaţa nou-născutului.

Cât priveşte culpa unităţii medicale, s-a reţinut că aici nu s-au respectat obligaţiile legale în materia controlului, prin verificarea periodică a dispozitivelor medicale aflate în utilizare. AGERPRES