/Arad: Aparatura medicala de ultima generatie donata Universitatii `Vasile Goldis`

Arad: Aparatura medicala de ultima generatie donata Universitatii `Vasile Goldis`

Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad a primit luni din partea Universităţii din Pecs şi a Consorţiului Social şi Medical “Del Borsodi” din Miskolc (Ungaria) o importantă donaţie constând în aparatură medicală de ultimă generaţie şi anume un dispozitiv de măsurare în geriatrie preventivă şi unul bio-cibernetic.
“Procesul de îmbătrânire ţine de problemele curente ale societăţilor moderne. Din perspectiva occidentală actuală, îmbătrânirea este privită ca un proces de facto şi, tocmai de aceea, instituţiile responsabile cu acest lucru sunt fie de natură socială fie de natură medicală. Contrar acestei viziuni, din punct de vedere funcţional procesul de îmbătrânire poate fi încetinit, pierderea unor funcţii ale organismului nefiind uniformă. Acest proces biologic de îmbătrânire poate fi monitorizat pas cu pas, cu ajutorul unor dispozitive adecvate, de tipul celor primite ca donaţie din Ungaria”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al UVVG.


Potrivit prof. dr. Lorant Kelenyi, membru al Academiei de Ştiinţe din Ungaria, utilizarea acestui dispozitiv de măsurare în geriatrie înseamnă monitorizarea procesului de îmbătrânire şi identificarea acelor funcţii care necesită o atenţie sporită şi a căror îmbunătăţire pot readuce echilibrul fizic şi psihic al organismului.
“Cele două dispozitive vor fi folosite de secţia de neurologie de la Spitalul Judeţean, Centrul de Chirurgie Laparoscopică ‘Sfântul Gheorghe’, precum şi la Centrul de cercetări al bolii Alzheimer de la Socodor, judeţul Arad”, a adăugat Aurel Ardelean.
Prof. dr. Lorant Kelenyi şi prof. dr. Gabor Lednyiczky de la compania Hippocampus – BRT Ltd au primit, cu acest prilej, Diploma de excelenţă a UVVG.