/Apel pentru implementarea solutiilor eHealth

Apel pentru implementarea solutiilor eHealth

Grupul de acţiune pentru implementarea eHealth creat la nivelul Comisiei Europene şi reunit în cadrul săptămânii eHealth de la Budapesta a făcut un apel către statele membre pentru a accelera implementarea soluţiilor eHealth, văzute ca un mijloc de a răspunde provocărilor puse în faţa sistemelor de sănătate pe fondul îmbătrânirii populaţiei şi a creşterii aşteptărilor pacienţilor faţă de calitatea îngrijirilor medicale, se arată într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES.
Până la sfârşitul anului Comisia Europeana va elabora un plan de acţiune în domeniul eHealth.


Congresul eHealth organizat de Tarus Media pe 26 mai la Bucureşti va propune dezbaterea acestei problematici în România, alături de oficialii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii şi de specialişti care au obţinut succese recunoscute la nivel european în implementarea eHealth.
În cadrul evenimentului de la Budapesta, Neelie Kroes, vicepreşedinta Comisiei Europene şi comisar pentru ‘Digital Agenda’, a precizat ca până la sfârşitul acestui an Comisia va elabora un plan strategic în domeniul eHealth, care va stabili obiective concrete şi va recomanda termene în implementarea acestuia. Oficialul european a menţionat rezultatele direct măsurabile ale unor proiecte, precum un proiect britanic care a redus într-un an vizitele inutile la medicii de familie cu 2,4 milioane şi apelurile inutile la ambulanţă cu 1,2 milioane, precum şi un proiect de tele-cardiologie în Lombardia, care a avut ca rezultat reducerea cu 12% a vizitelor pacienţilor în ambulatoriu.
Evenimentul, care a reunit miniştri şi oficiali din toate statele membre UE, a reflectat faptul că implementarea eHealth în Europa variază în limite foarte largi, de la proiecte de mici dimensiuni şi izolate în Bulgaria la reţeta electronică – ePrescription – implementată în proporţie de 40% în Spania, 80% în Estonia şi 100% în Suedia.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a exemplificat pentru România progresele făcute în domeniul medicinei de urgenţă într-un proiect care implică implementarea telemedicinei şi interconectarea a 40 de centre de medicină de urgenţă.
Congresul eHealth pentru sănătatea populaţiei României, ediţia a 6-a, care va începe pe 26 mai la Bucureşti, prezintă soluţii inovatoare pe care eHealth le oferă sistemelor de sănătate şi modalităţi de implementare a acestora în România.
Între subiectele care se vor aborda se află: priorităţile în adoptarea sistemului eHealth în România, soluţii eHealth pentru industria farmaceutică şi farmacii, accesul la informaţie al medicilor de familie pentru decizia clinică, sisteme informatice cost eficiente pentru managementul spitalelor, surse de finanţare pentru domeniul eHealth, soluţii informatice pentru servicii medicale eficiente, şi gala premiilor eHealth.
Între speakerii care au confirmat participarea se numără: dr. Michčle Thonnet, ministrul sănătăţii şi informatizării sistemelor din sănătate din Franţa, Amalia-Irina Vlad, Comisia Europeană Health, Research Programme Officer, Belgia, Cristian Silviu Buşoi, membru al Parlamentului European, Traian Ionescu, SIVECO, România.