/ANNA: Moasele moderne sunt profesionisti care acorda asistenta medicala holistica

ANNA: Moasele moderne sunt profesionisti care acorda asistenta medicala holistica

Moaşele moderne sunt profesionişti care acordă asistenţă medicală holistică, atât pentru femeile însărcinate, cât şi pentru nou-născuţi, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare (ANNA).
Moaşa respectă şi înţelege nevoile personale ale mamei şi se concentrează pe procesul natural al sarcinii, travaliului şi naşterii.
Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare şi compania Houston NPA organizează simpozionul naţional ”Moaşa independentă – veriga lipsă” cu prilejul marcării pe 5 mai a Zilei Internaţionale a Moaşei.


Potrivit Ordonanţei nr.144/2008 art. 7, moaşa urmăreşte o femeie gravidă, asistă naşterea şi însoţeşte mama şi copilul în perioada post-partum – în primele şase săptămâni după naştere – în situaţia în care totul decurge normal, fiziologic, adică în peste 70% cazuri.
Tot moaşa este abilitată să recunoască şi să trimită către medic orice patologie care apare în decursul sarcinii, naşterii sau al perioadei post-partum. Ea este specialistul care educă cuplurile în timpul sarcinii în privinţa naşterii, a alăptării şi îngrijirii copilului (inclusiv sfaturi despre igienă şi alimentaţie), iar după naştere se ocupă de consilierea mamelor în alăptare.
”Moaşa independentă trebuie să-şi scrie singură istoria în România, pentru a nu fi confundată cu ceea ce nu este. Medicul se ocupă de patologie, moaşa – de fiziologie. Doar că, în ultimii zeci de ani, medicul a preluat şi partea moaşei, ocupându-se el şi medicalizând excesiv sarcina şi naşterea. Acum este rândul moaşelor să-şi recâştige drepturile, să atingă un statut profesional de egalitate, de colaborare cu medicii obstetricieni-ginecologi. Mai exact, medicul se ocupă de patologie, de intervenţie. Când nu este necesară nicio intervenţie, medicul nu are ce să vindece, ce să repare, iar aici intervine rolul moaşei, care aşteaptă şi nu intervine în normalitatea procesului”, a explicat Irina Popescu, de la Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare.
Ea a adăugat că să fii alături de o femeie ”în momentul cel mai puternic şi mai intens din viaţa ei este un privilegiu”.
În ţările occidentale, moaşele beneficiază nu numai de facultăţi de profil, dar şi de numeroase cursuri de perfecţionare. Pentru că pot asista şi coordona naşterile acasă, moaşele sunt obligate să aibă contract cu un medic sau cu o unitate medicală care să preia gravida în clipa în care apar complicaţii.
Olanda, de exemplu, se distinge de celelalte state ca fiind ţara cu cele mai multe naşteri la domiciliu. Metoda, considerată în alte părţi ale lumii depăşită şi riscantă, nu numai că este susţinută de sistemul de sănătate, dar este o alegere foarte obişnuită.
Irina Popescu este de părere că naşterea acasă nu va fi aleasă de majoritatea gravidelor din România.
”Dar în schimb, naşterea asistată de moaşe poate să aibă loc în spitale, în centre speciale de naşteri, nu neapărat acasă. Implementarea sistemului de supraveghere perinatală cu moaşa trebuie să fie făcută la nivel naţional, atât în mediul urban, precum şi în cel rural, treptat. Nu este nevoie de promovarea excesivă a naşterii la domiciliu, atât timp cât femeile au dreptul să aleagă naşterea cu moaşa în spital sau în centre de naşteri (încă inexistente la noi)”, a spus reprezentanta ANNA.
Ea a subliniat că centrele de naştere din străinătate funcţionează numai cu moaşe pregătite şi experimentate, dar în România, fiind la început conceptul, aceste centre ar trebui să funcţioneze în imediata apropiere a spitalelor, iar naşterile normale şi fără complicaţii să fie gestionate de moaşe, în colaborare cu obstetricieni, neonatologi etc.
”Nu cred că există o reticenţă a femeilor de a naşte cu moaşa. Cred că femeile încă nu cunosc competenţele unei moaşe. Tocmai asta reprezintă o provocare în acest moment – de a scoate în faţă acest specialist, care se ocupă de gravidă, e foarte competent şi îi oferă pe lângă actul medical în sine şi sprijin emoţional, încurajare”, a explicat Irina Popescu.
Aceasta a subliniat că naşterea naturală, pe lângă avantajele fizice evidente (recuperare rapidă, riscuri mult mai mici post-partum) include şi un beneficiu psihologic enorm – acela de a da încredere şi putere femeii care tocmai a născut.