/Adrian Streinu Cercel: Este necesară testarea pentru a depista virusurile hepatitice

Adrian Streinu Cercel: Este necesară testarea pentru a depista virusurile hepatitice

Populaţia trebuie să se testeze pentru a depista virusurile hepatice B şi C, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Adrian Streinu Cercel, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”, cu prilejul lansării campaniei “Nu lăsa hepatita să-ţi distrugă viaţa! Testează-te”. Potrivit medicului, cu cât boala este depistată mai devreme, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari.
Profesorul Streinu Cercel a precizat că în ţara noastră vorbim de virusurile hepatice B, C şi D, iar acesta din urmă, în combinaţie cu virusul B, conduce la forme grave de hepatite care duc la scurtarea vieţii.


“Ar trebui să se testeze cei care au un comportament la risc, respectiv cei care se tatuează, îşi fac piercing, cei cu o viaţă sexuală cu mai mulţi parteneri fără să folosească prezervativul, cei care se droghează şi utilizează droguri injectabile, la aceste persoane în 80% dintre cazuri este prezent virusul C, iar în ultima vreme şi HIV” a explicat medicul.

Pentru virusul B există vaccin, iar din 1995 se face vaccinarea la naştere, ceea ce a contribuit la reducerea incidenţei la 3,4%, a arătat prof. dr. Streinu Cercel. El a adăugat că pentru virusul C nu există vaccin, dar au apărut tratamente care într-un procent foarte mare duc la vindecare.

Medicul a atras atenţia asupra faptului că nu trebuie folosite trusele de manichiură şi pedichiură în comun, la fel şi periuţele de dinţi, trusele de ras.

Un test pentru depistarea hepatitei costă între 35 şi 45 de lei, iar un vaccin pentru hepatita B între 180 şi 250 de lei(trei doze).

La rândul său, prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Gastroenterologie, a accentuat asupra faptului că informaţiile despre hepatite trebuie să fie luate din surse specializate.


În legătură cu listele de aşteptare, prof. dr. Diculescu a spus că acestea s-au mai redus şi au fost revăzute şi criteriile de includere pentru tratament.
“În România sunt tratate 30.000 de persoane cu hepatite, iar pe listele de aşteptare se află aproximativ 2000 de persoane cu hepatita B şi C. Pentru Bucureşti, perioada de aşteptare este de 3 – 4 luni, iar în restul ţării de aproximativ 6 luni”, a menţionat prof. dr. Diculescu.

În ceea ce priveşte programul pentru tripla terapie pentru hepatita C, prof. dr. Diculescu a spus că se află în programe 100 de pacienţi, iar alţi 100 sunt în evaluări. Medicul a atras atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor medicale în cazul tratamentului.

Dr. Adriana Moţoc de la Spitalul “Victor Babeş” a accentuat asupra importanţei terapiilor antiretrovirale şi s-a referit la importanţa depistării precoce a bolii şi a monitorizării permanente a acesteia.
“În hepatite simptomatologia nu este prezentă. Sunt situaţii în care analizele sunt normale, chiar şi ecografia, de aceea trebuie să se facă testare. Eficienţa în hepatite se vede atunci când în sânge nu mai este prezent virusul” a spus medicul.

Campania “Nu lăsa hepatita să-ţi distrugă viaţa! Testează-te” începe pe 1 martie, se desfăşoară până pe 31 mai şi are ca scop informarea şi atragerea spre testare a cât mai multor persoane.


Campania are sprijin internaţional, printre partenerii APAH-RO aflându-se Alianţa Mondială de Hepatită, alături de Institutul de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ (INBI), Societatea Română de Gastroenterologie i Hepatologie (SRGH), Societatea Română de Gastroenterologie – Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică (SRGHNP), Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF).

În această campanie s-au alăturat şi importante laboratoare din ţară: Synevo, Bioclinica, IDS Laboratories care acordă, pentru toţi cei care doresc să se testeze, reduceri la o serie de pachete de analize: Hemograma, TGO, TGP,Ag Hbs, Anti HBs – cantitativ, Anti Hbc, Anti HCV.

La aceste analize se acordă un discount de 20-30%, pe toata durata campaniei. Reducerile se acordă pe baza formularului descărcat de pe site-ul www.hepato.ro sau procurat de la reprezentanţii APAH-RO din ţară. AGERPRES