/Abuzurile impotriva detinutilor si conditiile din inchisori, semnalate in raportul Departamentului de Stat al SUA

Abuzurile impotriva detinutilor si conditiile din inchisori, semnalate in raportul Departamentului de Stat al SUA

Abuzurile comise de poliţişti şi jandarmi asupra deţinuţilor şi romilor şi condiţiile grele din închisori rămân în continuare probleme sesizate în raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului pe 2010, în secţiunea referitoare la România.

Constituţia şi legea interzic astfel de practici; cu toate acestea există informaţii din partea unor organizaţii neguvernamentale şi a mass-media potrivit cărora poliţia a comis abuzuri împotriva deţinuţilor şi romilor, în special prin utilizarea excesivă a forţei. Potrivit acestora, prizonierii îşi atacă frecvent şi abuzează de colegii de detenţie, iar responsabilii închisorilor încearcă să ascundă astfel de incidente.

Deţinuţi care nu au fost încă judecaţi au depus plângeri la organizaţii pentru apărarea drepturilor omului în legătură cu faptul că poliţia i-ar fi abuzat în timpul anchetei.

Este semnalat cazul unui prizonier, Constantin Sandu, care a murit la data de 4 iunie în penitenciarul din Galaţi după ce a fost imobilizat de gardieni. O investigaţie internă condusă de Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dezvăluit faptul că 16 membri ai personalului închisorii au maltratat prizonieri, iar cei aflaţi în funcţii de conducere au tolerat comportamentul ascestora. Pe data de 5 august, doi gardieni care l-ar fi bătut pe Sandu au fost arestaţi pentru omor prin imprudenţă. Superiorul, care nu a raportat incidentul, a fost arestat pentru complicitate.

Potrivit raportului, condiţiile din închisori au rămas grele şi uneori nu au îndeplinit standardele internaţionale. Guvernul a permis anul trecut vizite monitorizate de către observatori independenţi pentru respectarea drepturilor omului. De asemenea, potrivit documentului, s-a observat o îmbunătăţire a condiţiilor în anumite închisori.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a continuat să critice condiţiile din centrele de detenţie ale poliţiei, referindu-se la condiţii sanitare precare, lipsa de îngrijire medicală şi de medicamente, lipsa de lumină naturală şi lipsa activităţilor pentru cei închişi. Unele închisori nu oferă condiţii pentru confidenţialitatea discuţiilor între deţinuţi şi avocaţii lor în persoană sau prin telefon, notează raportul Departamentului de Stat al SUA.