/72 la suta dintre medicii de familie din mediul urban folosesc aproape zilnic internetul

72 la suta dintre medicii de familie din mediul urban folosesc aproape zilnic internetul

Un procent de 72% dintre medicii de familie din mediul urban folosesc aproape zilnic internetul, relevă un studiu realizat de GfK Healthcare România.
Cercetarea realizată în România a fost completată cu câteva date culese pe aceeaşi temă în Ungaria şi Polonia pentru a îmbogăţi perspectiva asupra acestui subiect.
Marea majoritate a medicilor de familie români din oraşe au acces la internet. 95% dintre medicii de familie români din oraşele cu peste 50.000 de locuitori afirmă că utilizează Internetul, iar aproape trei sferturi dintre aceştia spun ca îl accesează zilnic sau aproape zilnic.


Mai mult, 79% dintre medicii de familie români care au participat la cercetare consideră că Internetul este un instrument din ce in ce mai util în activitatea medicală, iar 55% îl utilizează pentru a se informa referitor la ultimele noutăţi din domeniul medical.
Un alt aspect interesant este faptul că 83% dintre medicii de familie români din oraşele medii şi mari au acces la Internet în cabinet, dar cu toate astea cel mai frecvent accesează Internetul acasă (72%), doar 59% dintre medicii de familie intervievaţi accesând Internetul şi în cabinet.
‘Internetul se accesează doar într-o proporţie foarte mică în altă parte decât acasă sau la cabinet, ceea ce ne indică încă o penetrare scăzută a Internetului mobil sau a dispozitivelor inteligente (iPhone, PDA, etc.) în rândul medicilor de familie’, spune Irina Crăciunescu, senior research consultant GfK Healthcare România.
Principalele activităţi derulate online de către medicii de familie români din urban deja familiarizaţi cu Internetul nu diferă semnificativ de cele ale colegilor lor din ţările vecine: peste 80% se documentează online în scop profesional, îşi verifică adresa de mail şi accesează prin Internet diverse aplicaţii obligatorii în activitatea medicului.
Pentru o bună parte dintre aceştia documentarea în scop profesional (69%), verificarea adresei de mail (49%) şi accesarea diverselor aplicaţii obligatorii în activitatea medicului (47%) sunt principalele activităţi derulate online.
Pe de altă parte, doar 28% dintre medicii de familie români din urban utilizează forumurile medicale pentru a discuta cu alţi medici pe anumite subiecte de interes medical, restul fiind mai rezervaţi sau nefamiliarizaţi cu această modalitate de colaborare. În schimb, în ţările vecine, 55% dintre medici caută sau schimbă informaţii pe forumurile online relevă studiul.
Trimiterea informaţiilor despre medicamente prin Internet este o modalitate des întalnită în Polonia. Aproximativ jumătate dintre medicii polonezi spun că au primit buletine informative (newslettere) periodice sau punctuale cu informaţii despre medicamente în ultima lună.
Mai mult, percepţia medicilor unguri asupra buletinelor informative este una favorabilă, susţinută de anumite beneficii pe care aceşti medici le asociază newsletterelor: flexibilitate – medicii le pot citi când doresc, timp câştigat – o modalitate rapidă de a fi la curent cu noutăţile, informaţie de calitate – medicii pot să studieze în detaliu problemele care îi interesează, suport – pot accentua şi completa mesajele transmise de reprezentanţii medicali, interactivitate – newsletterele pot conecta medicul la discuţiile de pe forumuri
Un studiu derulat în Polonia având ca target medici cu diferite specializări, inclusiv medici de familie, arată că medicii polonezi plasează Internetul în top trei surse care le furnizează informaţii şi le influenţează obiceiurile profesionale (prin articolele online din presa medicală, informaţiile/ ştirile disponibile pe portalurile medicale, training-uri (eCME), posibilitatea citirii online a opiniei altor profesionişti şi nu în ultimul rând prin prezentări multimedia online), alături de conferinţe/ simpozioane şi presa scrisă de specialitate.
Studiul din care au fost extrase datele referitoare la ţara noastră a fost realizat de GfK Healthcare România prin intervievarea telefonică a unui număr de 200 medici de familie din mediul urban (oraşele cu peste 50.000 de locuitori), eşantion reprezentativ la nivelul populaţiei investigate.
Au fost, de asemenea, folosite concluzii din studii derulate online în 2010 în Polonia şi Ungaria pe un eşantion de peste 500 de medici, inclusiv medici de familie.