/500 de studenti si elevi romi – beneficiari ai unui program de burse si dezvoltare personala in domeniul medical

500 de studenti si elevi romi – beneficiari ai unui program de burse si dezvoltare personala in domeniul medical

Un număr de 500 de studenţi şi elevi romi vor beneficia, în anii de studiu 2011 – 2012 şi 2012 – 2013, de burse şi programe de dezvoltare personală în domeniul medical, prin intermediul unui proiect lansat marţi de Agenţia de Monitorizare a Presei.
Programul, după cum susţin iniţiatorii proiectului, este adresat numai tinerilor de etnie romă şi este finanţat din fonduri europene.
“Programul de burse educaţionale şi de dezvoltare personală în domeniul medical are misiunea de a dezvolta un mecanism de susţinere a tinerilor de etnie romă care sunt interesaţi să urmeze profesii medicale, dar care, din cauza mediului dezavantajat din care provin, nu au încredere în propria lor putere de a depăşi obstacolele spre o formare de calitate şi spre o carieră profesională de înaltă calificare”, a declarat preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma.


Printre rezultatele anticipate se numără şi înscrierea a peste 400 de tineri romi într-un proces de dezvoltare personală care să le permită asumarea apartenenţei etnice, implementarea a 40 de proiecte de voluntariat în domeniul sănătăţii în comunităţile rome şi implicarea în acestea a 1.000 de membri ai comunităţii de romi din România.
Totodată, prin intermediul programului se urmăreşte şi angajarea a 60 de tutori şi 30 de mentori la nivel naţional şi organizarea a 11 tabere pentru tinerii romi.
“Se doreşte un program naţional şi european integrat, în centrul căruia se află educaţia. Uniunea Europeană va monitoriza modul în care se vor implementa strategiile pentru romi”, a declarat, la rândul său, consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, şeful Departamentului pentru minorităţi naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
El a spus că o mare realizare ar fi ca tinerii de etnie romă care vor finaliza cursurile de medicină să se întoarcă în comunitate pentru a profesa.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, şi-a manifestat speranţa ca cei care vor deveni medici prin intermediul acestui program să rămână în ţară şi să nu plece în străinătate. În opinia sa proiectul lansat marţi doreşte să elimine nişte dezavantaje faţă de tinerii de etnie romă.
Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat marţi programul de burse educaţionale şi de dezvoltare personală în domeniul medical adresat tinerilor romi.