/Informatii despre imunizari pe un nou site despre vaccinuri

Informatii despre imunizari pe un nou site despre vaccinuri

Imunizarea previne anual un număr estimat de 2,5 milioane de decese la copiii din întreaga lume, decese provocate de boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsivă sau rujeola (pojarul), se arată într-un comunicat de presă remis, luni, AGERPRES, cu ocazia lansării site-ului www.vaccinuri.ro.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), numărul copiilor care mor anual la nivel mondial a scăzut, pentru prima dată în istorie, sub 10 milioane – atât ca rezultat al îmbunătăţirii accesului la imunizare, al soluţiilor integrate pentru sistemul sanitar de prim ajutor, cât şi ca rezultat al folosirii apei potabile şi a normelor elementare de igienă.


Şi în România este necesară informarea corectă despre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, mai ales în contextul în care ţara noastră se află în topul european al mortalităţii infantile (potrivit OECD – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Mai mult, România este una dintre ţările cu incidenţe ridicate ale unor boli care se pot preveni prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul 3 în Europa – sau hepatita B – locul 5 în Europa. Posibilele consecinţe ale acestor boli, precum şi rolul vaccinurilor în prevenirea lor sunt doar două exemple de informaţii care se regăsesc pe site-ul www.vaccinuri.ro şi se pot dovedi utile în lupta împotriva îmbolnăvirilor.
Website-ul cuprinde date referitoare la programul naţional de imunizare din ţara noastră, precum şi la imunizările opţionale, făcând referire şi la programele de imunizări ale altor state (informaţii ce au ca sursă website-ul OMS – http://www.who.int/en/).
De asemenea, www.vaccinuri.ro oferă detalii despre boli care pot fi prevenite prin vaccinare, precum tusea convulsivă, hepatita A, hepatita B, otita medie, rujeola, rubeola, varicela, meningita pneumococică, cancerul de col uterin, gripa sezonieră, gastroenterita cu rotavirus şi altele.
Pe site sunt prezentate atât informaţii despre beneficiile vaccinării în lume, cât şi generalităţi despre vaccinuri (ce sunt, de câte tipuri, cum acţionează, cum au evoluat în timp).
Sunt abordate şi cele mai frecvente întrebări şi preconcepţii despre subiecte precum siguranţa şi eficienţa vaccinurilor sau efectele secundare, întrebări la care sunt oferite răspunsuri în secţiunea ”Mit şi Adevăr”.
Informaţiile de pe site sunt completate de o listă de link-uri utile care trimit către principalele site-uri de informare despre vaccinuri ale unor organizaţii precum OMS.
Totodată, din secţiunea ”Resurse adiţionale” pot fi descărcate materiale pentru părinţii care vor să se informeze despre cum îşi pot proteja copiii de gastroenterita provocată de rotavirus şi bolile pneumococice.
”Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai valoroase metode în profilaxia bolilor infecţioase. Se obţin în felul acesta scăderi spectaculoase în incidenţa unora dintre cele mai grave boli transmisibile. Mai mult chiar, unele dintre aceste boli au fost complet eradicate în întreaga lume cu ajutorul vaccinurilor. În ultimul deceniu au apărut asocieri de vaccinuri noi, care au simplificat aceste măsuri preventive şi care au demonstrat o acoperire adecvată a tuturor valenţelor (imunitate crescută protectoare pentru toate tipurile de antigene incluse), o foarte bună tolerabilitate şi, în consecinţă, o deosebită eficacitate epidemiologică”, a declarat dr. Rodica Bacruban, şef compartiment Epidemiologie la Institutul de Boli Infecţioase ”Matei Balş” şi medic primar epidemiologie şi boli infecţioase, coordonator al centrului de vaccinare din cadrul Institutului, cu ocazia lansării site-ului despre vaccinuri.
Potrivit acesteia, la nivel internaţional există programe naţionale de imunizare, care sunt înnoite periodic, pe măsură ce apar produse noi, ”programe ce au avantajul unui plan cronologic de prevenire a bolilor transmisibile bine stabilit, debutând cu vaccinurile care se fac nou-născutului încă din maternitate şi continuând cu cele recomandate în perioada de sugar şi în prima copilărie”.
În România se nasc anual aproximativ 210.000 copii şi majoritatea beneficiază de vaccinarea cu antigenele incluse în programul naţional de vaccinare (difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, haemophilus influenzae tip B, hepatita B, rubeolă, rujeolă, oreion).
Cu toate acestea, doar o mică parte beneficiază de vaccinările opţionale, ce pot preveni boli grave. De exemplu, doar 3% dintre copii sunt vaccinaţi anti-pneumococic şi doar 2% sunt vaccinaţi anti-rotavirus, în fiecare an.
Potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, un număr estimat de 1,3 milioane de bebeluşi şi copii mor în fiecare an la nivel mondial de boala pneumococică şi de gastroenterită cu rotavirus.