/Campanie pentru actualizarea schemei naţionale de vaccinare

Campanie pentru actualizarea schemei naţionale de vaccinare

Un număr de 8 organizaţii ale societăţii civile şi asociaţii profesionale de medici au lansat luni campania “Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013” care îşi propune să militeze pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de vaccinare la standarde europene şi actualizarea schemei naţionale de imunizare prin includerea vaccinării împotriva bolilor pneumococice.
Bolile pneumococice reprezintă cauza principală de mortalitate infantilă în lume, din categoria bolilor care pot fi prevenite, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În România, unul din cinci copii cu vârsta până la un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere, susţin specialiştii. Astfel, 1 din 4 decese este produs de bolile respiratorii, pneumococul putând fi responsabil de mare parte din cazuri, în timp ce în lume, în fiecare an, pneumococul provoacă peste 14,5 milioane de episoade de boli grave la copiii mai mici de 5 ani, dintre care aproximativ un milion mor în fiecare an.

Părinţii din România sunt conştienţi de gravitatea bolilor pneumococice, 83% declarând că au auzit sau ştiu detalii despre acestea. 60% sunt conştienţi că bolile pneumococice conduc la sechele grave sau deces, 70% menţionează vaccinarea ca metodă de prevenire a bolii, iar 86% consideră că vaccinarea este o responsabilitate a autorităţilor din domeniul medical şi a medicilor de familie.

Dr. Doina Pleşca, vicepreşedintele Societăţii de Pneumologie Pediatrică, a subliniat că un studiu recent evidenţiază că bolile pulmonare sunt principala cauză de mortalitate la grupa de vârstă 0 – 5 ani.

Odată cu răcirea vremii se înregistrează o creştere a infecţiilor respiratorii, care pregătesc terenul pentru infecţii bacteriene, a menţionat medicul, adăugând că în primii doi ani 70% – 80% dintre bolile acute respiratorii sunt virale. Un procent de 52% dintre copii suferă de anemie, distrofie, carenţe nutriţionale, rahitism a spus dr. Pleşca.

Infecţiile bacteriene cu pneumococ sunt foarte frecvente, favorizate în colectivităţi, transmiterea fiind prin intermediul căilor respiratorii, nazo-faringiene.

Prof. dr. Doina Pleşca a subliniat necesitatea introducerii în programul naţional de vaccinare şi a vaccinului pneumococic, costul pentru dozele necesare fiind de aproximativ 9 milioane de lei.

Susţinătorii iniţiativei ‘Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013)’ au semnat memorandumul ‘Spune DA dreptului copiilor români de a fi protejaţi împotriva bolilor pneumococice!’, prin intermediul căruia autorităţile române sunt solicitate să ia măsuri pentru realizarea unui plan naţional de imunizare împotriva acestor boli.

Preşedintele Fundaţiei Preţuieşte Viaţa, Andreea Marin Bănică, va depune memorandumul la sediul Ministerului Sănătăţii, cerând reprezentanţilor statului să trateze bolile pneumococice ca o problemă de sănătate publică.

‘În orice stat european, prevenţia bolilor grave care afectează sănătatea şi viaţa copiilor mici este o prioritate pentru autorităţile publice. În medie, România cheltuie pentru programe cu sănătatea publică de zeci de ori mai puţin decât state precum Olanda, Franţa, Finlanda sau Germania. Este momentul să cerem autorităţilor să se implice în prevenirea bolilor pneumococice, principala ameninţare la adresa celor aproximativ 200.000 de copii care vin pe lume în fiecare an în ţara noastră, şi să identificăm împreună soluţii pentru ca, începând din 2013, copiii noştri să fie protejaţi împotriva bolilor pneumococice’, a declarat Andreea Marin, preşedintele Fundaţiei Preţuieşte Viaţa şi Ambasador al campaniei Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013.

Bolile pneumococice sunt, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principala cauză de deces la copiii mai mici de un an, din categoria bolilor prevenibile prin vaccinare. Provocate de o bacterie numită Streptococus pneumoniae, acestea pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la bacteriemii, sepsis sau meningite.

Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) intenţionează să desfăşoare o amplă campanie de informare a publicului larg, a medicilor şi a autorităţilor din România cu privire la riscurile şi costurile absenţei unui program de prevenţie a bolilor pneumococice, având ca obiectiv crearea primului program naţional de imunizare care să cuprindă şi vaccinarea antipneumococică în România, începând din 2013.

Coaliţia este o iniţiativă a Fundaţiei Preţuieşte Viaţa, susţinută de World Vision România, Societatea Română de Pneumologie Pediatrică, Fundaţia Spitalul de Copii Braşov, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Societatea Naţională a Medicilor de Familie, Colegiul Medicilor şi Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria./AGERPRES