/Tot ce trebuie sa stii despre gripa porcina

Tot ce trebuie sa stii despre gripa porcina

Gripa porcina este o boala infectioasa contagioasa, provocata de infectia cu virusul gripei porcine. Acest virus este un virus mutant, genomul viral (totalitatea cromozomilor unui virus) fiind compus din fragmente de cromozomi provenite de la porc, pasari si om. O alta caracteristica a acestui virus este faptul afecteaza in special persoanele tinere.
Pana in prezent, gripa porcina a ucis peste 18.000 de persoane in toate lumea, adica aproximativ 10% din totalul persoanelor infectate. Virusul gripei porcine este un virus asemanator virusului gripal uman. Persoanele care lucreaza in industria carnii de porc prezinta un risc mai mare de a face aceasta bola. O caracteristica a virusului gripei porcine este aceea ca poate fi transmis cu usurinta de la o persoana la alta. Modul de transmitere de la om la om nu este cunoscut cu exactitate. Se cunoaste cu certitudine ca odata ce virusul a devenit uman nu este virus porcin, ci este un nou virus care nu ar trebuie sa se mai numeasca virusul gripei porcine.

Cai de transmitere a bolii
Gripa porcina este o infectie provocata de virusul gripal de tip A. Acest virus prezinta un invelis proteic si poseda ARN (acid ribonucleic). La inceput, gripa porcina s-a considerat secundara infectiei cu un virus rezultat prin schimb de material genetic intre virusul gripal care afecteaza porcii si cel care afecteaza oamenii. Gripa porcina, care in 2009 a condus la pandemie, pare a fi cauzata de o infectie cu un nou virus, rezultat dintr-o combinatie de mai multi virusi care circula in prezent.

Gripa porcina este prezenta acum pe toate continentele. Transmiterea este asemanatoare transmiterii virusului gripal uman. Virusul gripei porcine este eliberat in aer prin aerosolii proveniti de la nivelul tractului respirator (alveole, bronhiole, bronhii, trahee) al animalelor infectate sau secretii nazale si traheobronsice. Virusul este apoi transmis la om fie prin contact direct (in special prin mainile nespalate), fie prin intermediul picaturile de saliva care se gasesc in aer, care sunt inspirate si patrund in tractul respirator.

Transmiterea virusului ar putea fi, de asemenea, realizata prin intermediul gunoiului din grajd. Acesta este un amestec de materii fecale si urina provenite de la animale si este des folosit ca ingrasamant. Se pune problema utilizarii de masti pentru prevenirea infectiei. Unii specialisti sustin ca mastile obisnuite nu sunt eficiente si este necesar sa se utilizeze masti tip FFP2 sau FFP3.

Simptome si tratament
Sunt aceleasi ca la gripa obisnuita. Perioada de incubatie (timpul intre contaminarea cu virusul gripei porcine si instalarea simptomelor) este de 24-48 de ore. Daca aveti febra mare, dureri musculare la nivelul intregului corp si in special la nivelul spatelui, va scade brusc apetitul, ar fi bine sa va adresati medicului. In cazuri mai rare pot aparea varsaturile si diareea. De obicei, gripa porcina evolueaza spre vindecare intr-o saptamana, uneori mai mult.

In afara de vaccinul Cantgrip, in unele tari sunt disponibile medicamente antivirale pentru gripa sezoniera care previn si trateaza eficient imbolnavirea. Exista doua clase de antivirale: amantadine (amantadina si remantadina) si inhibitori de neuraminidaza (oseltamivir si zanamivir).

Masuri de igiena recomandate pentru prevenirea imbolnaviri
1. Acoperiti gura si nasul cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati si aruncati batista la gunoi dupa utilizare.
2. Spalati frecvent mainile cu apa si sapun, in special dupa ce stranutati sau tusiti; solutiile pe baza de alcool pentru spalarea mainilor pot fi utile.
3. Evitati atingerea ochilor, nasului si gurii deoarece virusul se poate raspandi pe aceasta cale;
4. Incercati sa evitati contactul strans cu persoane bolnave.
5. Daca va imbolnaviti de gripa, stati acasa si nu mergeti la serviciu sau scoala, limitand astfel contactul cu alte persoane bolnave.