/Ziua mondiala fara tutun, marcata prin mai multe manifestari in tara (grupaj)

Ziua mondiala fara tutun, marcata prin mai multe manifestari in tara (grupaj)

În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua mondială fără tutun.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat această dată drept “Ziua mondială fără tutun” în anul 1987, într-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra pericolului utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
Din 1990, sloganul acestei zile diferă în fiecare an.
Anul acesta, OMS atrage atenţia din nou asupra efectelor nocive ale tutunului în rândul populaţiei, consumul de tutun fiind una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite. Datele statistice legate de efectele fumatului sunt mai mult decât îngrijorătoare. În anul 2011, mai mult de cinci milioane de oameni vor deceda din cauza unei afecţiuni provocate de consumul de tutun: infarct, atac cerebral, cancer, afecţiuni pulmonare etc. Aceleaşi date sumbre arată că mai mult de 600.000 de persoane, dintre care peste 25% copii, vor deceda din cauza expunerii la fumatul pasiv.


Acţiuni care să marcheze această zi au avut loc, marţi, în mai multe oraşe din ţară.
La Braşov, Ziua mondială fără tutun a fost marcată printr-o serie de manifestări organizate în Piaţa Sfatului şi la Universitatea Transilvania.
În Piaţa Sfatului au fost împărţite pliante, au fost purtate pancarte cu fiecare literă a logo-ului campaniei “Să facem fiecare zi fără tutun”, iar specialiştii au oferit sfaturi celor care doresc să scape de acest viciu.
Fumătorii au semnat un contract de renunţare la fumat pentru o zi, iar voluntarii le-au oferit câte un măr în schimbul unei ţigări.
Manifestarea s-a încheiat cu lansarea de baloane verzi şi albe de care au fost prinse ţigări cu mesajul “Braşovul renunţă la ţigări”.
În patru corpuri ale Universităţii Transilvania şi la cantina instituţiei, studenţii voluntari ai Asociaţiei AMICUS au amplasat câteva “capcane” însoţite de afişe cu mesajul “Atenţie la capcană” prin care s-a încercat să se atragă atenţia asupra pericolelor ce se ascund în spatele unei ţigări.
Beniamin Ghegoiu, preşedintele Asociaţiei AMICUS, a declarat pentru AGERPRES că cei care doresc un ajutor, în sensul de a renunţa la fumat, pot primi câte un ghid de renunţare la acest viciu care ucide anual în lume milioane de oameni.
Câteva sute de tineri au participat marţi şi la mitingul antitutun organizat în municipiul Drobeta Turnu Severin sub genericul “Să facem fiecare zi ziua fără tutun!” de Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog Mehedinţi al Agenţiei Naţionale Antidrog.
Şefa centrului, Mădălina Caliujnai, a declarat pentru AGERPRES că obiectivele principale ale acţiunii au fost de informare şi sensibilizare a populaţiei cu vârste mai vulnerabile (tineri şi bătrâni) asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoase.
“Am distribuit materiale publicitare care vin în sprijinul populaţiei cu sfatul de a renunţa la consumul de tutun, de a o informa cu privire la beneficiile aduse de utilizarea spaţiilor publice fără fum de ţigară şi de a face cunoscute principalele afecţiuni la care se expun fumătorii”, a precizat Mădălina Caliujnai.
Potrivit unui studiu realizat de un ONG în judeţul Mehedinţi, circa 24% din populaţie este afectată zilnic de fumatul activ şi pasiv, dintre acestea aproximativ 0,5% suferind de diferite forme de TBC şi cancer pulmonar.
“Marşul nostru, organizat pe traseul Piaţa Prefecturii – bulevardul Carol – Biserica Grecescu – strada Traian – Piaţa Prefecturii, a vrut să atragă atenţia severinenilor asupra faptului că fumatul este nociv şi deseori pune în pericol sănătatea oamenilor”, a spus Mădălina Caliujnai.
La Miercurea Ciuc, câteva zeci de persoane au făcut, marţi, testul de dependenţă la tutun şi au aflat care este vârsta reală a plămânilor lor.
Acţiunea a fost organizată de Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog şi Direcţia de Sănătate Publică Harghita.
Aproximativ 50 de locuitori ai municipiului Miercurea Ciuc, de toate vârstele, au venit la sediul Centrului antidrog unde specialiştii DSP i-au supus testului de dependenţă la nicotină Fagerstrom. De asemenea, s-au făcut şi estimări ale vârstei reale a plămânilor, de multe ori rezultatele nefiind cele aşteptate.
Coordonatoarea CPECA Harghita, Alexandra Ţifrea, a declarat că au fost cazuri în care unii tineri fumători au aflat că vârsta plămânilor lor este mai mare decât cea biologică şi şi-au exprimat intenţia de a renunţa la acest viciu.
Tot cu ocazia Zilei mondiale fără tutun a fost prezentată şi o expoziţie cu aproximativ 80 de tricouri pe care mai mulţi copii din Miercurea Ciuc au scris mesaje antifumat, în cadrul proiectului “Vrem să trăim sănătoşi”, derulat în parteneriat de Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog şi Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au marcat Ziua mondială fără tutun printr-o serie de activităţi destinate informării populaţiei asupra riscurilor consumului de tutun.
Purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, Elena Piţian, a declarat pentru AGERPRES că în cadrul activităţilor derulate a fost lansată şi campania “Să facem fiecare zi ziua fără tutun”, acţiune ce are ca scop informarea şi sensibilizarea populaţiei cu vârste mai vulnerabile, în special a tinerilor asupra riscurilor consumului de tutun.
Reprezentanţii DSP au ales mai multe locuri şi instituţii din oraş pentru a prezenta riscurile fumatului, printre unităţile vizate numărându-se Centrul Maternal, Penitenciarul şi mai multe şcoli.
“Rolul instituţiei noastre este de prevenţie. Noi am încercat prin acţiunile din aceste zile să îi informăm pe tineri la ce se expun când fumează. Sunt acţiuni care vor fi întreprinse în unităţile de învăţământ de toate gradele. (…) Noi încercăm să vorbim şi cu părinţii elevilor deoarece şi ei îi pot conştientiza pe copii, în primul rând trebuie conştientizaţi părinţii deoarece ei sunt un exemplu pentru copii”, a spus Elena Piţian.
Aproximativ două sute de liceeni din municipiul Giurgiu au mărşăluit marţi prin centrul oraşului şi au scandat lozinci împotriva fumatului.
“Copiii au pregătit bannere cu îndemnuri pentru fumători de a se lăsa de fumat şi au distribuit trecătorilor pachete de ţigări goale pe care au scris “Alege viaţa!”, în speranţa că fumătorii vor renunţa la acest viciu”, a declarat una dintre coordonatoarele acestui proiect, profesor Mihaela Leocă.
“Este o modalitate nouă de abordare a unei campanii antifumat şi am observat că mesajele noastre au fost bine primite de populaţie”, a spus o elevă participantă la această campanie.