/Ziua mondiala a securitatii si sanatatii in munca, marcata in judete

Ziua mondiala a securitatii si sanatatii in munca, marcata in judete

Ziua mondială a securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM), a cărei temă, în acest an, este “Sistemul de Management al SSM: Un instrument pentru o îmbunătăţire continuă”, a fost marcată joi în judeţe prin seminarii (judeţele Gorj, Mureş), simpozioane (judeţul Teleorman) sau lansarea unui plan de prevenţie pentru sănătate destinat salariaţilor (Grupul ArcelorMittal).

*** GORJ – Ziua mondială a securităţii şi sănătăţii muncii a fost marcată joi, la Târgu-Jiu, de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) prin organizarea unui seminar la Muzeul Judeţean “Alexandru Ştefulescu” din municipiu.


Potrivit reprezentanţilor ITM Gorj, prin organizarea seminarului nu s-a dorit numai o instruire în acest domeniu a angajatorilor şi angajaţilor, ci şi o comemorare a victimelor accidentelor de muncă.
“Prin tema acestui an se doreşte accentuarea importanţei organizării activităţii de securitate şi sănătate în muncă pentru a preveni accidentele şi bolile profesionale. La seminar am invitat atât angajatorii care trebuie să se implice activ în organizarea acestei activităţi, dar şi lucrători desemnaţi, reprezentanţi ai serviciilor externe, ai sindicatelor. În cadrul seminarului am făcut o analiză a accidentelor de muncă, am purtat discuţii cu participanţii despre sistemul de management în securitate şi sănătate în muncă la nivel mondial şi modul în care se adaptează în întreprinderile mari, mijlocii şi mici. De asemenea, le-am dat celor prezenţi un exemplu de bune practici de la o unitate care a împlinit 2.700 de zile fără evenimente, SC Lafarge Ciment SA”, a precizat inspectorul şef adjunct din cadrul ITM Gorj, Simona Dumitraşcu.
O situaţie prezentată în cadrul Colegiului Prefectural din luna aprilie de inspectorul şef al ITM Gorj, George Romanescu, reliefează faptul că, în primul trimestru al acestui an, la în Gorj au avut loc 11 accidente de muncă, din care unul mortal şi 10 soldate cu incapacitate temporară de muncă. Principalele cauze care au dus la producerea respectivelor accidente de muncă au fost neutilizarea echipamentului individual de protecţie a muncii, neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii, nerespectarea instrucţiunilor specifice de lucru şi căderea de la înălţime şi de la acelaşi nivel.

*** TELEORMAN – Simpozionul cu tema “Sistemul de management al Securităţii şi Sănătăţii în Muncă – un instrument pentru îmbunătăţirea continuă în domeniul prevenirii accidentelor şi îmbolnăvirilor profesionale” a avut loc la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Teleorman.
Dezbaterile au fost axate pe necesitatea respectării legislaţiei referitoare la promovarea de locuri de muncă sigure şi sănătoase. Şeful ITM Teleorman, Emil Ciobanu, a declarat că punerea în aplicare a Sistemului de management al SSM reprezintă un instrument principal de conştientizare a angajatorilor şi salariaţilor cu privire la avantajele reciproce ale respectării prevederilor legale ce vizează prevenirea incidentelor şi a accidentelor la locul de muncă.
Potrivit sursei citate, în anul trecut, în urma controalelor efectuate de specialiştii ITM Teleorman, au fost sancţionaţi 1.025 de agenţi economici pentru neconformităţi în domeniul relaţiilor de muncă. În afara a peste 970 de avertismente, s-au aplicat circa 280 de amenzi în valoare totală de 1,94 milioane de lei. De asemenea, s-au dispus aproximativ 6.980 de măsuri pentru conformarea cu actele normative în vigoare.
La simpozionul de la Alexandria, organizat cu prilejul Zilei mondiale de securitate şi sănătate în muncă, au participat specialişti din acest domeniu, reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale din judeţ, lideri sindicali şi alţi parteneri sociali ai ITM Teleorman.
Cu ocazia simpozionului au fost prezentate şi obligaţiile angajatorilor privind SSM şi noutăţile din Codul Muncii, actualizat recent.

*** GALAŢI – Grupul ArcelorMittal a organizat, joi, la nivel global, Ziua mondială a securităţii şi sănătăţii în muncă, prilej cu care a fost prezentat noul plan de prevenţie pentru sănătate destinat salariaţilor şi recent lansat în companie, a declarat pentru AGERPRES, directorul de imagine al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.
‘ArcelorMittal a organizat, la nivel global, ca în fiecare an, Ziua Securităţii şi Sănătăţii în Muncă. În unitatea de la Galaţi am folosit acest prilej pentru a organiza discuţii – la nivelul locurilor de muncă – între managementul local şi muncitori, în vederea analizării căilor de îmbunătăţire atât a securităţii şi sănătăţii în muncă dar şi a condiţiilor de lucru. De asemenea, a fost explicat noul plan de prevenţie pentru sănătate, destinat salariaţilor, recent lansat. Primilor o sută de manageri ai Grupului ArcelorMittal le-au fost prezentate detalii privind acţiunile Zilei Mondiale a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă 2011 în cadrul unei reuniuni de comunicare internă’, a afirmat Dumitrescu.
În cadrul acţiunilor consacrate Zilei securităţii şi sănătăţii în muncă la ArcelorMittal Galaţi a fost prezentat cel mai mare centru de intervenţie şi salvare pentru situaţii de urgenţă din România.
Unitatea, amplasată pe platforma siderurgică, este complet dotată cu echipamente moderne de intervenţie. În cadrul centrului activează 200 de voluntari, angajaţi ai combinatului, care au urmat cursuri speciale de salvare, tehnici de prim ajutor şi intervenţie rapidă.
‘ArcelorMittal consideră că sănătatea şi siguranţa angajaţilor săi este principala prioritate şi îşi continuă proiectele în acest domeniu, în ciuda contextului economic. Deşi simţim efectele crizei, am decis să creştem bugetele alocate măsurilor de siguranţă şi protecţie a muncii’, a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Thierry Le Gall.
Noul centru de intervenţie este echipat cu aparate specializate, truse de prim ajutor, măşti de oxigen şi aparate automate de resuscitare prin defibrilare. Având o suprafaţă de 500 metri pătraţi, centrul de intervenţie găzduieşte, pregăteşte şi oferă întreţinere pentru aparatele de intervenţie. Unitatea a primit autorizarea Insemex Petroşani, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi pe cea a Inspecţiei Muncii.
‘De-a lungul anilor, am crescut numărul programelor care aveau drept scop protecţia sănătăţii angajaţilor noştri şi vom implementa toate măsurile necesare pentru a atinge ţinta noastră de zero accidente de muncă’, a spus Thierry Le Gall.
Compania continuă planul de îmbunătăţire a sănătăţii şi siguranţei în combinatul de la Galaţi. Pentru aceasta, a suplimentat bugetul în acest domeniu cu 1,2 milioane euro. Până acum bugetul alocat a fost de două milioane euro, bani destinaţi unor proiecte de siguranţă dar şi modernizării facilităţilor sociale pentru angajaţi (vestiare, duşuri etc.) aflate în incinta combinatului. Fondurile suplimentare vor fi folosite pentru noi proiecte care vor elimina riscurile de accidente mortale precum şi noi sisteme de alarmă, camere pentru terapie cu oxigen, reconstruirea platformelor, modernizări de macarale şi alte utilaje.

*** MUREŞ – În rândul angajaţilor din judeţul Mureş a apărut o nouă boală profesională, atacul de panică, deşi numărul îmbolnăvirilor profesionale este în scădere, a declarat, joi, Vasile Pop, şeful serviciului de Securitate a Muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureş, la seminarul ‘Prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale la nivel mondial’.
‘Numai 11 boli profesionale au fost anul trecut – au fost două silicoze, cinci dermatite de contact şi patru hipoacuzii. Faţă de anii trecuţi a apărut o nouă boală profesională, atacul de panică, provocat de stres şi de munca într-un regim alert. Am avut patru cazuri în domeniul confecţionării cablajelor auto’, a arătat Vasile Pop.
Potrivit reprezentantului ITM Mureş, această nouă boală profesională este studiată de specialiştii de la Clinica de Medicina Muncii din Târgu Mureş.
Vasile Pop a precizat că atacul de panică se manifestă şi în alte ţări din Europa, cum ar fi Spania, Olanda, Germania.
În cadrul prezentării sale, Vasile Pop a arătat că la fiecare trei minute şi jumătate o persoană din Uniunea Europeană moare din cauze legate de profesie, aceasta reprezentând peste 150.000 de decese anual, 8.900 din cauza accidentelor de muncă şi 142.000 din cauza bolilor profesionale.
Pornind de la acest aspect, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, Pop a subliniat că Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş a efectuat anul trecut 1.444 de controale la agenţii economici, pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale.
‘Pentru neconformităţile depistate cu ocazia controalelor, în anul 2010 s-au aplicat 89 de amenzi contravenţionale în valoare de 690.000 de lei şi 691 de avertismente’, a precizat Pop.
Potrivit acestuia, anul trecut au fost o serie de domenii, la nivel naţional, în care s-au produs accidente de muncă: în construcţii au fost 674 de accidente, din care 87 mortale, în silvicultură şi prelucrarea lemnului, 471 de accidente din care 50 mortale, în domeniul hotelier – 332 din care 43 mortale, în extracţie – 287 de accidente din care patru mortale şi în transporturi s-au produs 175 de accidente de muncă, din care 25 soldate cu pierderi de vieţi omeneşti.
În judeţul Mureş, domeniile de activitate în care s-au produs cele mai multe accidente sunt silvicultura, patru accidente soldate cu două decese, în prelucrarea primară a lemnului au fost şase accidente în urma cărora o persoană a decedat, în industria de mobilier s-au semnalat 10 accidente urmate de un deces, în construcţii au fost opt accidente soldate cu trei morţi, în comerţ au fost patru accidente din care o persoană a decedat, în chimie au fost 15 accidente de muncă soldate cu un deces, iar în fabricarea produselor lactate au fost şase accidente, fără a fi semnalate decese.