/Ziua Mondiala a Monumentelor marcata prin constituirea Comitetului National Roman al Scutului Albastru

Ziua Mondiala a Monumentelor marcata prin constituirea Comitetului National Roman al Scutului Albastru

Comitetul Naţional Român ICOMOS şi Comitetul Naţional Român ICOM, cu sprijinul Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MŢR), au marchat, luni, la Sala “Irina Nicolau” a MŢR, Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor Istorice (ZMMSI) prin semnarea protocolului de constituire a Comitetului Naţional Român al Scutului Albastru.
Protocolul a fost semnat de dr. Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Naţionale ale României, instituţie afiliată Consiliului Internaţional al Arhivelor (ICA), dr. Virgil Ştefan Niţulescu, preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM, din partea Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), dr. Mircea Regneală, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România, din partea Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Bibliotecari şi Biblioteci (IFLA), András István Demeter, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, şi Alexandru Mihai Lăzescu, preşedintele director general al Societăţii Române de Televiziune, din partea Consiliului de Coordonare a Asociaţiilor Arhivelor Audiovizuale (CCAAA).


Înfiinţarea Comitetului Naţional Român al Scutului Albastru, ca structură naţională a Comitetului Internaţional al Scutului Albastru, similară în domeniul patrimoniului cultural Crucii Roşii, are ca obiective pregătirea specialiştilor monumentelor istorice şi a profesioniştilor din domeniul conservării şi gestiunii bunurilor de patrimoniu cultural material (obiecte de artă, arhive, biblioteci etc.) pentru protejarea patrimoniului în caz de dezastre şi conflict armat.
Scutul Albastru este simbolul stabilit, prin Convenţia de la Haga din 1954, pentru Protejarea Bunurilor Culturale în Caz de Conflict Armat, la care România este parte. Comitetul Internaţional al Scutului Albastru este structura mondială a societăţii civile, care sprijină aplicarea prevederilor Convenţiei de către statele care sunt părţi la Convenţie.
Acestei iniţiative i s-au alăturat, din primul moment, Comitetul Naţional Român ICOM şi organizaţiile româneşti reprezentative ale specialiştilor din domeniile arhivelor, bibliotecilor publice şi arhivelor audiovizuale, antene ale federaţiilor internaţionale de profil.
Potrivit semnatarilor, prin această statuare şi în România a organizaţiei mondiale a Scutului Albastru se face un pas necesar pentru minimizarea sau chiar prevenirea unor pierderi ireparabile de patrimoniu cultural tangibil în cazul, foarte probabil, al unor dezastre naturale ce se pot produce pe teritoriul României.
“Dorim să conştientizăm autorităţile publice, în primul rând, cu privire la necesitatea respectării Convenţiei de la Haga, care are prevederi foarte precise cu privire la măsurile pe care statele trebuie să le ia (România este membră din 1957 a acestei convenţii) pentru a proteja bunurile culturale nu doar în caz de conflict, armat, ci şi în caz de dezastru. Trebuie să luăm măsuri pe timp de pace şi nu numai atunci când suntem doar în faţa dezastrului, ci, mai ales, înainte de producerea acestuia, pentru că ştim că în România, mai devreme sau mai târziu, va veni un cutremur devastator şi inundaţii au loc tot timpul. Repet. Avem datoria să ne protejăm bunurile culturale”, a declarat dr. Virgil Ştefan Niţulescu, preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM, din partea Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), ales, luni, pentru un an, ca prim-preşedinte al Comitetului Naţional Român al Scutului Albastru.
În cadrul evenimentului arhitectul Şerban Cantacuzino, ilustră personalitate a protejării şi punerii în valoare a monumentelor istorice, a primit Diploma de Onoare a Comitetului Naţional Român ICOMOS. Distins la împlinirea a 80 de ani cu prestigiosul Premiu European pentru Patrimoniu (2008), prin activitatea sa Şerban Cantacuzino a condus la o expunere internaţională a valorii şi problematicii patrimoniului românesc.
Din partea MŢR, lui Şerban Cantacuzino i-a fost înmânată Placheta aniversară a muzeului, editată anul trecut cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la refondarea instituţiei.
Propusă de câtre ICOMOS şi adoptată de UNESCO în 1983, ZMMSI se marchează anual pe 18 Aprilie şi are, deja, o lungă tradiţie în atragerea interesului publicului, atât asupra diversităţii patrimoniului mondial cât şi a vulnerabilităţilor sale ce reclamă eforturi conjugate de protejare şi conservare. Tema din acest an explorează legătura dintre creaţia umană şi elementul natural fundamental civilizaţiei care este apa. Atracţia pe care civilizaţia omenească a avut-o pentru apă şi fascinaţia pe care apa a exercitat-o asupra creatorilor, de la muzica, literatură şi arhitectură, nevoia de apă ca factor esenţial al oricărei aşezări, apa ca obstacol şi provocare sunt doar câteva din sursele bogăţiei patrimoniului arhitectural legat de apă.
Poduri istorice precum cel al ing. Saligny de la Cernavodă, mori tradiţionale de apă ca cele care mai există în Valea Rudăria din judeţul Caraş Severin, instalaţii şi amenajări portuare de valoare arhitecturală şi inginerească deosebită ca cele de la Constanţa ori Brăila, ori patrimoniul natural şi cultural al umanităţii din Delta Dunării sunt câteva din contribuţiile româneşti la diversitatea şi valoarea universală a patrimoniului arhitectural legat de apă.