/Ziua mondiala a astmului: Aproximativ un milion de persoane sufera de astm in Romania

Ziua mondiala a astmului: Aproximativ un milion de persoane sufera de astm in Romania

Aproximativ un milion de persoane suferă de astm în România, numărul acestora fiind în continuă creştere, a subliniat marţi prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu ocazia Zilei mondiale a Astmului, organizată la Institutul Român de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti.
Cea mai mare pondere a bolnavilor de astm este înregistrată în rândul copiilor cu vârsta între 7 şi 8 ani, astfel că un copil din 20 cu vârstă şcolară suferă de astm bronşic, a precizat medicul.


Prof. dr. Florin Mihălţan a declarat că există o problemă în asistenţa primară, iar boala este subdiagnosticată. El a menţionat că medicul de familie nu are competenţă în spirometrie şi nici nu are în vedere un chestionar pentru astm. El a spus că din păcate pacienţii nu sunt educaţi, ceea ce face ca atunci când se simt bine să întrerupă tratamentul şi aceasta să ducă ulterior la exacerbări ale crizelor.
Specialistul s-a referit şi la subdiagnosticarea din lipsa tehnicilor necesare şi a unei monitorizări în asistenţa secundară.
Totodată, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie s-a referit şi la lipsa unui program naţional pentru adulţi, a unei strategii naţionale şi a unui registru naţional.
Prevalenţa acestei afecţiuni în România este de circa 5-7%, variaţiile afecţiunii depinzând de caracteristicile populaţiei. Aproximativ două treimi dintre pacienţii cu astm au o primă criză înainte de 20 de ani. Al doilea vârf al debutului se înregistrează în jurul vârstei de 50 de ani, aşa-numitul astm cu debut tardiv.