/Ziua europeana impotriva obezitatii

Ziua europeana impotriva obezitatii

Ziua europeană împotriva obezităţii, care va fi marcată la 21 mai, doreşte să stimuleze persoanele obeze să opereze schimbările care se impun în stilul lor de viaţă, dar fără a urma neapărat una dintre numeroasele diete la modă, semnalează miercuri AFP.

Persoanele devin supraponderale când indicele de masă corporală (IMC) depăşeşte 25. Ele ating obezitatea când IMC atinge 30, iar la 35 vorbim de obezitate severă.

Potrivit unui studiu recent, prevalenţa obezităţii s-a dublat pe plan mondial în aproape 30 de ani şi afectează 500 de milioane de adulţi, mai multe femei decât bărbaţi, în timp ce 1,46 miliarde de adulţi sunt supraponderali.

În Europa, un adult din doi este supraponderal şi unul din şase este obez.

Excesul de greutate reprezintă un factor de risc important pentru maladiile cardiovasculare, diabet şi cancer şi ar fi la originea câtorva milioane de decese pe an.

Pentru a răspunde acestei problematici au înflorit dietele, între care cea mai populară este în prezent dieta Dukan, pe bază de proteine, potrivit aceleiaşi surse.

Totuşi, o analiză referitoare la 15 diete realizată de Agenţia naţională de securitate sanitară a alimentaţiei, mediului şi muncii (Anses) din Franţa a concluzionat că este vorba de ‘practici cu risc’, mai ales când sunt dezechilibrate şi puţin diversificate.

Vorbim de ‘dietele yo-yo’, deoarece în marea majoritate a cazurilor oamenii îşi recapătă greutatea iniţială după încetarea dietei, sau pot ajunge la o greutate mai mare, aminteşte Irene Margaritis, de la Anses.