/“ZeroLaMie“ – aplicatie pentru conducatorii auto, cu scopul de a constientiza ca alcoolul si sofatul sunt incompatibile

“ZeroLaMie“ – aplicatie pentru conducatorii auto, cu scopul de a constientiza ca alcoolul si sofatul sunt incompatibile

Aplicaţia ”ZeroLaMie” a fost lansată, marţi, în cadrul campaniei ”Află-ţi echilibrul!”, desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Rutieră Română şi Institutul Naţional de Medicină Legală, pentru a-i ajuta pe conducătorii auto să conştientizeze faptul că alcoolul şi şofatul sunt incompatibile.
Cu ajutorul aplicaţiei, disponibilă pe www.desprealcool.ro/zerolamie şi prin SMS la 1267, şoferii pot afla timpul estimat în care alcoolul se elimină din sângele lor. Oricare ar fi rezultatul, aplicaţia le reaminteşte şoferilor că în România limita legală a alcoolemiei (cantitatea de alcool în grame la litrul de sânge) .


Conform studiilor companiei organizatoare, 30% dintre şoferii români de sex masculin cu vârsta între 18 şi 30 de ani au afirmat că au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Tinerii au recunoscut că cel mai adesea conduc sub influenţa alcoolului atunci când pleacă noaptea din club, deoarece cred că şansele de accidente sunt mai mici datorită traficului redus.
Cel mai însemnat pericol pe care tinerii îl asociază consumului de alcool la volan este suspendarea permisului sau implicarea într-un accident cu un alt şofer în stare de ebrietate.
Tinerii şoferi nu percep faptul că ei înşişi pot pune în pericol viaţa lor şi a celorlalţi participanţi la trafic, chiar şi în cazul consumului unei cantităţi mici de alcool.
Potrivit Poliţiei Rutiere Române, pe fondul acestui comportament, în cursul anului 2010, accidentele de circulaţie în care alcoolul a fost cauză concurentă au reprezentat 7% din totalul de 645 de accidente grave de circulaţie. Numărul este într-o uşoară scădere faţă de cel din 2009.
Anul trecut, Institutul Naţional de Medicină Legală a efectuat 3.538 de testări de alcoolemie, dintre care 3.513 la solicitarea Poliţiei. Cei mai mulţi şoferi testaţi (1.308) au înregistrat o alcoolemie cu valori între 0,80 şi 2 g�.
”Din analiza evoluţiei accidentelor grave de circulaţie, rezultă că evenimentele în care alcoolul este cauză concurentă sunt mai numeroase în rândul tinerilor cu vârsta între 18 şi 23 de ani. Iată de ce o astfel de aplicaţie este utilă, pentru a le reaminti tinerilor care vor să se urce la volan că în România, toleranţa pentru limita legală a concentraţiei de alcool în sânge este de zero grame la mie. Totodată, acest program de calcul estimativ al alcoolemiei, deşi nu trebuie să stea la baza deciziei de a conduce, contribuie la înţelegerea efectelor alcoolului asupra organismului uman şi implicit asupra siguranţei rutiere”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, comisar şef Lucian Diniţă, directorul Direcţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Potrivit acestuia, este foarte important ca şoferii să înţeleagă că există alternativă pentru a ajunge la destinaţie în condiţii de siguranţă dacă vor să consume alcool – ”soluţia şoferului de serviciu (desemnat)”.
Prof. univ. dr. Dan Dermengiu, directorul general al Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici”, a declarat că şofatul sub influenţa alcoolului este periculos, indiferent de cantitatea de alcool în grame la litrul de sânge.
”Alcoolul afectează o serie de funcţii ale corpului, cum ar fi claritatea vederii şi timpul de reacţie, aspecte foarte importante pentru un şofer. De asemenea, alcoolul afectează judecata conducătorului auto, care devine tentat să depăşească limitele de viteză, mai ales în cazul alcoolemiilor mici. Indiferent ce metodă folosesc şoferii pentru a estima timpul în care se pot urca din nou la volan, fie ea mai mult sau mai puţin ştiinţifică, toţi trebuie să ţină cont de faptul că alcoolul, oricât de puţin, şi şofatul nu merg împreună”, a afirmat prof. univ. dr. Dan Dermengiu.
Reprezentantul companiei organizatoare a aplicaţiei ”ZeroLaMie”, Diana Klusch, director corporate affairs la Ursus Breweries, a declarat că scopul acestei aplicaţii este ca tinerii să înţeleagă că implicaţiile consumului iresponsabil de alcool sunt în responsabilitatea fiecăruia.
”Am denumit aplicaţia ‘ZeroLaMie’ pentru că urmărim să creştem gradul de conştientizare în rândul tinerilor că alcoolul nu este tolerat atunci când conduci, alcoolemia legal admisă la volan în România fiind 0�. Sperăm că tinerii vor înţelege că implicaţiile consumului iresponsabil de alcool sunt în responsabilitatea fiecăruia şi că trebuie să se gândească dinainte cum se vor întoarce acasă atunci când ies în oraş să bea o bere”, a declarat Diana Klusch.
Studiul, coordonat de sociologul prof. dr. Septimiu Chelcea, a fost realizat de Cult Market Research în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie 2010, pe bază de focus-grupuri şi anchetă prin chestionar aplicat pe un eşantion de 1.001 respondenţi, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Oraşele cuprinse în studiu sunt: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov şi Buzău.
Aplicaţia pentru telefonul mobil îi ajută pe şoferi să afle prin două SMS-uri simple estimarea timpului în care revin la o alcoolemie de zero la mie. Primul pas este trimiterea unui SMS la 1267 cu textul ”Zero la mie” şi anul naşterii pentru a iniţia aplicaţia. (Exemplu: Zero la mie, 1990). Aplicaţia răspunde cu un SMS în care se prezintă formatul ajutător pentru a calcula uşor timpul minim în care şoferul nu se poate urca la volan.
”ZeroLaMie” prelucrează datele utilizatorului în funcţie de sex, cantitatea şi tipul de alcool consumat şi timpul în care a fost consumată cantitatea de alcool. În al doilea SMS, utilizatorul trebuie să dea datele sale sub forma: sex (f/b), greutate (în kg), ml de alcool consumat, tip de alcool (bere, vin, spirtoase), timpul în care a consumat acea cantitate de alcool (în ore).(Exemplu: f, 50, 500, bere, 2). Utilizatorul primeşte înapoi un răspuns în care i se spune timpul minim în care alcoolemia revine la zero la mie.
Costul total pentru trimiterea ambelor SMS-uri este de 0,30 euro plus TVA (tarif normal), în toate reţelele de telefonie mobilă, cost perceput de operatori în reţeaua mobilă.
Aceleaşi date se folosesc şi pentru aplicaţia ce se poate găsi pe mobile web, la www.desprealcool.ro/zerolamie, în acest caz neexistând alte costuri adiţionale de folosire a aplicaţiei.