/Vrancea: Bolnavi psihic, plimbati de la un spital la altul

Vrancea: Bolnavi psihic, plimbati de la un spital la altul

Doi bolnavi psihic din Panciu au fost plimbaţi, luni, de la un spital la altul după ce au fost externaţi de la Spitalul de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni.
Aceştia au fost lăsaţi în grija autorităţilor locale din Panciu de asistenta medicală care i-a însoţit pe cei doi în ambulanţa care i-a transportat de la Dumbrăveni.
‘Ne-am trezit cu ei în primărie, în jurul orei 14,30. Asistenta care i-a adus a anunţat doar că au fost externaţi de la Dumbrăveni, după care a plecat’, a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul Iulian Nica.
Acesta a precizat că inspectorii din cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială i-au preluat imediat pe cei doi, transportându-i la camera de gardă a spitalului din localitate.


‘N-am putut să-i internăm la noi, pentru că unitatea nu are competenţe în tratarea unor astfel de cazuri. Prin urmare, la ora 15,00, le-am semnat trimiterea către Spitalul de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’ din Focşani’, a spus asistentul Mihai Lipan.
Potrivit acestuia, în mai puţin de o oră, cei doi bolnavi s-au reîntors, tot cu o ambulanţă, la camera de gardă a spitalului din Panciu.
‘Li s-a refuzat internarea, pe motiv că sunt stabilizaţi medical. Este adevărat, când au ajuns la noi, bolnavii erau liniştiţi, dar nu puteam să le administrăm niciun medicament, pentru că nu ştiam ce tratament au urmat până acum şi riscam complicaţii’, a mai spus Mihai Lipan.
Din acest motiv, la ora 18,00, medicii de la camera de gardă a spitalului din Panciu au hotărât retrimiterea celor doi către spitalul din Focşani, însă nici după o oră ei nu fuseseră preluaţi de o ambulanţă.
‘Am sunat la 112, dar cei de acolo nu au trimis pe flux solicitarea noastră. Noi nu-i putem ţine la Panciu, pentru că este vorba despre doi bolnavi cunoscuţi cu grave probleme psihice. Unul dintre ei a comis un omor. Locul lor nu e în comunitate, ci la Dumbrăveni, de unde considerăm că au fost externaţi abuziv’, a explicat viceprimarul Iulian Nica.
Edilul a adăugat că, în orele petrecute la Panciu, cei doi bărbaţi – Petrică Sava şi Marian Stăetu – au primit cărţi de identitate noi, deoarece aveau actele expirate.
Ulterior, aceştia au fost preluaţi de o ambulanţă şi transferaţi la Spitalul de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon’ din Focşani.