/`Vom sfarsi prin a pune capat pandemiei` de SIDA, considera un virolog american

`Vom sfarsi prin a pune capat pandemiei` de SIDA, considera un virolog american

La treizeci de ani de la apariţia SIDA, speranţa de a învinge maladia ucigaşă nu s-a aflat niciodată la cote atât de ridicate, a apreciat doctorul Anthony Fauci, patronul Institutului american de boli infecţioase, evocând noi descoperiri cruciale.

‘De un an şi jumătate am înregistrat mai multe progrese majore care, combinate, conduc foarte hotărât spre ideea că vom sfârşi prin a pune capăt infectării şi vom elimina pandemia de SIDA’, a afirmat cercetătorul într-un interviu pentru AFP publicat duminică.

În afara circumciziei, ce reduce cu aproape 65% riscul de transmitere a virusului imunodeficienţei umane /HIV/, dar şi a eficienţei unor geluri microbicide vaginale şi a unor tratamente ce împiedică infectarea unui nou-născut de către o mamă seropozitivă, virologul a vorbit despre rezultatele surprinzătoare ale unor teste clinice care au demonstrat eficacitatea unor antivirale.

Astfel, un studiu efectuat între 2007 şi 2009 şi publicat la finele lui 2010 a arătat că o combinaţie de medicamente administrată pe cale orală unor bărbaţi homosexuali sănătoşi a scăzut cu 44% riscul acestora de a se infecta. Această rată a depăşit 70% în cazul celor care au luat pastilele în mod regulat, a precizat doctorul Fauci, adăugând că a fost ‘implicat în mod cotidian’ în lupta împotriva SIDA în cursul carierei sale încă din primul moment.

Rezultatele unui test clinic efectuat pe cupluri heterosexuale din nouă ţări, date publicităţii la 12 mai, atestă cvasieliminarea riscului de transmitere din partea unuia dintre cei doi parteneri infectaţi dacă acesta din urmă începe un tratament cu antivirale cât mai curând.

‘Acest test clinic este extrem de important pentru că el dovedeşte faptul că tratarea seropozitivilor înainte ca boala lor să progreseze nu este numai benefică pentru ei, dar împiedică de asemenea transmiterea virusului la un partener sexual sănătos’, a explicat şeful National Institute of Allergy and Infectious Diseases /NIAID/. Acest institut este fruntaş la nivel mondial în lupta împotriva epidemiei, de la apariţia acesteia în iunie 1981, datorită cercetărilor săi şi fondurilor ce îi sunt alocate, notează AFP.

În ceea ce priveşte căutarea unui vaccin eficient, cercetătorii şi-au regăsit speranţa, după 20 de ani de eşecuri, odată cu rezultatul unui test medical din 2009 efectuat în Thailanda. ‘Acest vaccin nu este eficient decât în 31 la sută dintre cazuri, însă el a dovedit cel puţin că putem progresa’, a notat virologul, apreciind că ‘vaccinologia a intrat într-o nouă eră’ în termeni de concepere de vaccinuri împotriva unui virus care suferă mutaţii foarte rapid.