/Viitor nesigur pentru organizatia de caritate britanica `Eaves Housing`

Viitor nesigur pentru organizatia de caritate britanica `Eaves Housing`

Organizaţia de caritate britanică ”Eaves Housing”, care sprijină servicii specializate pentru victimele traficului sexual, oferind refugiu şi suport terapeutic pentru sute de femei abuzate şi exploatate, se confruntă cu un viitor incert, după ce guvernul a retras finanţarea acesteia, informează ziarul britanic The Guardian, în ediţia de luni.

”Eaves Housing” a acuzat autorităţile că au luat o “decizie ideologică” după ce au atribuit organizaţiei ”Salvation Army” un contract de 6 milioane de lire sterline pentru a conduce serviciile ”Poppy Project”, dezvoltate şi oferite de Eaves în ultimii opt ani. În opinia organizaţiei, decizia marchează o schimbare în modul în care guvernul sprijină asistenţa pentru victimele traficului de persoane.

Demersul a survenit în contextul în care o femeie din R. Moldova, care a fost în repetate rânduri victimă a traficului sexual, urmează să primească daune substanţiale din partea Ministerului de Interne din Marea Britanie, după ce a fost repatriată în ţara ei, în pofida faptului că se confrunta acolo cu grave pericole.

“La această soluţie s-a ajuns în ajunul audierii tribunalului a cererii împotriva Ministerului de Interne pentru că nu s-au luat măsuri pentru a o proteja pe femeie şi pentru trimiterea ei înapoi în R.Moldova, în pofida existenţei unor temeiuri solide că ea era expusă riscului din partea traficanţilor ei. Femeia a fost identificată ca victimă a traficului sexual de către Poppy Project după ani de rele tratamente.

Abigail Stepnitz, coordonatorul naţional al Poppy Project pentru Eaves Housing, a declarat că, în conformitate cu calculele lor, noul contract va reduce finanţarea cu 60% pe victimă. Acest lucru ar însemna că va fi imposibil să se ofere mai mult decât un serviciu limitat pentru victime, dintre care multe au nevoie de sprijin psihologic intensiv, a spus ea.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei a declarat că Eaves Housing “a depus o muncă foarte bună” în ultimii ani, dar ”Salvation Army” a avut o ofertă mai puternică pentru contract, care a fost extins pentru a oferi sprijin atât pentru bărbaţii cât şi pentru femeile traficate. Ministerul Justiţiei şi Salvation Army vor putea să ofere o mai largă răspândire geografică a serviciilor.

Eaves a aplicat pentru contractul în valoare de 2 milioane de lire pe o perioadă de trei ani, împreună cu alte organizaţii, printre care Helen Bamber Foundation, care lucrează cu victimele torturii.

Ministerul de Interne va plăti “daune substanţiale” femeii din R.Moldova, al cărei nume nu poate fi dezvăluit deoarece ea şi familia ei sunt încă în pericol de răzbunare din partea traficanţilor ei. Ea a fost răpită la vârsta de 14 ani şi apoi continuu traficată şi retraficată pentru prostituţie forţată în Italia, Turcia, Ungaria, România, Israel şi Marea Britanie până la vârsta de 21 de ani. A fost arestată de ofiţerii de poliţie şi imigraţie într-un bordel din Londra, în 2003, fiind acuzată de posesie de documente false, ce i-au fost furnizate de traficantul ei. A fost încarcerată timp de trei luni după care a fost repatriată în R.Moldova printr-un proces de imigrare cu soluţie rapidă. Traficantul ei nu a fost niciodată anchetat, nici arestat, dar i s-a permis să o viziteze în închisoarea Holloway şi centrul de detenţie Oakington, unde s-a prezentat drept prietenul ei, în scopul de a o intimida.

Femeia a fost găsită de traficantul ei atunci când a revenit în R.Moldova şi a fost obligată din nou să se prostitueze. În 2007 ea a fost arestată din nou în Marea Britanie şi trimisă în centrul de detenţie pentru imigraţie Yarl’s Wood, dar a fost în cele din urmă trimisă la Poppy Project şi ulterior i s-a acordat statutul de refugiat.

Poppy Project sprijină femeile care au fost traficate din locuri precum Europa de Est, Africa şi Thailanda pentru a se prostitua şi le oferă o gamă larga de servicii de sprijin intensiv, printre care o casă sigură, o alocaţie de întreţinere, îmbrăcăminte, control de sănătate, consiliere şi lecţii de engleză. Oferă de asemenea servicii de consiliere pentru femeile care nu se califică pentru îngrijirea în refugiu.

Cercetarea desfăşurată în 2006 de ”London School of Hygiene and Tropical Medicine” a constatat că peste jumătate din femeile traficate intervievate în termen de două săptămâni de la sosirea lor, în cadrul unui proiect de sprijinire, au prezentat simptome fizice cum ar fi pierderea în greutate şi infecţii ginecologice, în timp ce peste 70% au raportat probleme de sănătate mintală mai îndelungate, cum ar fi depresia, anxietatea şi tendinţe de sinucidere.

Poppy Project a fost considerat un proiect exemplar într-un studiu efectuat de analiştii de la New Philanthropy Capital, într-un raport din 2008.