/Viitoarele cazuri de cancer cauzate de accidentul de la Fukushima ar putea ramane necunoscute

Viitoarele cazuri de cancer cauzate de accidentul de la Fukushima ar putea ramane necunoscute

Chiar dacă cel mai grav accident nuclear din ultimii 25 de ani va face ca mulţi oameni să se îmbolnăvească de cancer, s-ar putea să nu aflăm niciodată acest lucru. Privind înapoi la acele prime zile de groază în faţa radiaţiilor, acest lucru pare puţin plauzibil. Dar rata obişnuită a cazurilor de cancer este atât de mare, iar înţelegerea noastră în ceea ce priveşte efectele expunerii la radiaţii este atât de limitată, încât orice creştere a numărului cazurilor de cancer în urma dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima poate fi nedetectabilă, relatează Associated Press.

Mai mulţi experţi din interiorul şi din afara Japoniei a declarat agenţiei citate că îmbolnăvirile de cancer cauzate de radiaţii ar putea fi prea puţine pentru a fi menţionate în studii pe mase largi de populaţie, cum ar fi studiul pe termen lung în curs de realizare în Fukushima. Aceasta ar putea însemna mii de cazuri de cancer detectate într-un studiu asupra a milioane de persoane sau, virtual, ar putea să nu existe niciunul.

Cei 2 milioane de locuitori al Prefecturii Fukushima vizaţi de noul studiu pe 30 de ani au fost probabil prea puţin radiaţi pentru a avea un efect detectabil asupra ratelor de cancer, afirmă Seiji Yasumura, de la Universitatea de Medicină din Fukushima, care ajută la realizarea studiului.

Ideea că noile cazuri de cancer provocate de accidentul de la Fukushima pot rămâne nedetectate nu oferă niciun confort lui Edwin Lyman, fizician şi om de ştiinţă american care îşi desfăşoară activitatea într-o organizaţie care pledează pentru siguranţa nucleară. Chiar dacă aceste cazuri nu sunt prezentate în studiile asupra populaţiei, aceasta nu înseamnă că boala nu există acolo şi nu înseamnă că nu contează, subliniază el, prezicând mii de decese cauzate de cancer ca rezultat al radiaţiilor de la Fukushima.