/Victor Ponta: USL va depune o motiune privind lipsa masurilor Guvernului pentru combaterea consumului de etnobotanice

Victor Ponta: USL va depune o motiune privind lipsa masurilor Guvernului pentru combaterea consumului de etnobotanice

Uniunea Social Liberală va depune la Camera Deputaţilor o moţiune simplă pe tema ineficienţei autorităţilor în privinţa măsurilor de combatere a consumului de etnobotanice, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD, Victor Ponta.
Liderul PSD a precizat că, luni, în cadrul USL, se va discuta textul final al moţiunii care se doreşte un semnal de alarmă faţă de faptul că Guvernul, deşi a promis un program eficient de combatere a consumului de etnobotanice, nu a făcut nimic în acest sens.


“În luna februarie Guvernul României a anunţat adoptarea unui cadrul legislativ extrem de dur, un cadru care, spre exemplu, a fost adoptat în Polonia şi a dus la măsuri rapide şi efecte rapide. Este sfârşitul lunii mai şi Guvernul nu a făcut nimic. Tocmai Guvernul care a bătut toate recordurile privind ordonanţele de urgenţă şi angajările de răspundere nu a avut timp în aceste luni să dea o Ordonanţă de urgenţă pe care, vă asigur, noi cei din Opoziţie am fi susţinut-o şi am fi votat-o”, a afirmat Victor Ponta.
Acesta a prezentat date oficiale care arată că România se situează pe locul patru în UE la consumul de etnobotanice şi că, la ora actuală, există mii de tineri internaţi în spitale în urma consumului plantelor cu efect halucinogen.
“În baza statisticilor oficiale există mii de tineri internaţi în spitale şi un număr în creştere a deceselor provocate de consumul de etnobotanice. Deşi este o problemă de ceva timp, (…) măsurile statului au fost foarte palide sau chiar au lipsit cu desăvârşire. (…) Moţiunea noastră este un semnal de alarmă pe două direcţii. În primul rând nu există un interes al statului şi al Guvernului de a combate un fenomen extrem de periculos şi că nu se discută absolut deloc despre cauzele acestui fenomen. (…) Nu se prezintă, de exemplu, din partea autorităţilor că anul trecut patru mii de minori au fost trimişi în judecată pentru diverse infracţiuni. Nu există un program naţional prin care efectele sociale ale ultimilor ani, ceea ce înseamnă plecarea părinţilor în străinătate, reducerea gravă a veniturilor populaţiei, reducerea investiţiilor din Educaţie – toate acestea produc, în realitate, o generaţie mult mai predispusă la fapte de gen consum produse etnobotanice şi la producerea şi comiterea de infracţiuni”, a mai spus Ponta.