/Vicepresedintele SNMF: Monopolul CNAS este unul distructiv

Vicepresedintele SNMF: Monopolul CNAS este unul distructiv

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Simona Schnelbach, susţine că monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) este ”distructiv”, în acest context punându-se problema înfiinţării mai multor structuri de acest fel.
”Acest monopol al CNAS este unul distructiv. La întâlnirea care a avut loc, duminică, la Bucureşti, şi la care au participat decidenţi din toată paleta de asistenţă sanitară, s-a pus problema apariţiei mai multor case de asigurări, astfel încât să se creeze concurenţă, iar calitatea actului medical să crească. Suntem cu toţii de acord că CNAS este o frână pentru acest sistem”, a declarat vicepreşedintele SNMF, marţi, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.
Schnelbach a anunţat că s-a constituit un grup de lucru pentru întocmirea unui proiect de act legislativ în vederea înfiinţării mai multor case de asigurări de sănătate, aşa cum există în Franţa şi în alte state al Uniunii Europene.


De asemenea, vicepreşedintele SNMF a catalogat drept ”ilegal” actul adiţional pe care aproximativ 6% dintre medicii de familie din ţară l-au semnat, în contextul în care contractul-cadru nu a fost semnat deocamdată.
”Actul adiţional în baza contractului pe 2011 este ilegal, deoarece acest contract nu a fost semnat. Colegii noştri care au semnat au făcut-o la presiune sau din lipsă de informare. Adiţional puteam semna doar la contractul pe 2010, dar acesta a fost abrogat. Aşadar, colegii mei au semnat un document ilegal”, a explicat Schnelbach.