/Vest-germanii, mai sanatosi decat germanii estici

Vest-germanii, mai sanatosi decat germanii estici

Locuitorii Germaniei de Vest s-au dovedit mai sănătoşi decât germanii care populează teritoriile ce formau odată Republica Democrată Germană /RDG/, potrivit unui studiu statistic realizat de una din cele mai mari case de asigurări medicale din Germania, Barmer GEK, informează cotidianul Die Welt.

Luând în calcul frecvenţa cu care germanii contractează cele mai răspândite 80 de boli în Germania, cei mai sănătoşi pot fi consideraţi locuitorii landului Baden-Württemberg, urmaţi de cei din Saar, Hamburg şi Bremen. Cel mai des se îmbolnăvesc locuitorii din Saxonia, Thüringen şi Saxonia-Anhalt.

Principala cauză a repartizării neuniforme a cazurilor de îmbolnăvire o constituie, în opinia specialiştilor de la Barmer GEK, paradigma vârstei, care diferă de la land la land. Cu cât mai mulţi oameni în etate există, cu atât mai frecvente sunt cazurile de îmbolnăvire. În afară de vârstă, factori decisivi care influenţează starea de sănătate mai sunt nivelul veniturilor şi cel al instruirii.

Cu toate acestea, după cum relevă studiul Barmer GEK, frecvenţa îmbolnăvirilor depinde de multe ori în mod direct de dezvoltarea ofertei de servicii medicale. Astfel, în Bavaria, unde comparativ cu alte landuri /cu excepţia landurilor-oraşe/ se înregistrează cel mai mare număr de psihologi practicanţi, numărul de pacienţi care solicită un consult psihiatric este mai mare decât în landurile estice, unde sunt de două ori mai puţini psihologi.