/Vaslui: Directia pentru Protectia Copilului ancheteaza cazul unui bebelus nascut cu malformatii

Vaslui: Directia pentru Protectia Copilului ancheteaza cazul unui bebelus nascut cu malformatii

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Vaslui a deschis joi o anchetă în cazul unui bebeluş care s-a născut cu malformaţii şi pe care familia refuză să îl ia acasă din spital.
Potrivit medicilor de la Spitalul Municipal din Huşi, acolo unde s-a născut bebeluşul, mama acestuia are 23 de ani şi nu se află la prima naştere.


”Ne-am aşteptat să fie absolut un copil normal. Ea nu prea a fost la controale în timpul sarcinii, din această cauză nu s-a ştiut mai nimic despre ea. Copilul a primit la naştere nota 9 şi a avut o greutate bună. Fetiţa s-a născut fără braţe şi fără un membru inferior. Acum ne confruntăm cu problema că mama nu vrea să o ia acasă, iar noi trebuie să facem în aşa fel încât să reuşim să o plasăm undeva. Va fi foarte greu din cauză că nu cred că o altă mămică se angajează să crească aşa un copil”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Melania Ursu, medic neonatolog la Spitalul Municipal Huşi.
Potrivit acesteia, Spitalul din Tutova, care a fost închis pe 1 aprilie, ar fi fost o soluţie pentru transferul bebeluşului.
”Pentru acest bebeluş nu există în judeţ sau în Moldova o unitate sanitară care să poată îngriji astfel de cazuri. Fetiţa nu poate să rămână multe zile în secţia noastră. Ne era de mare ajutor această unitate pentru că prelua imediat cazurile de acest gen”, a mai spus Melania Ursu.
Asistenţii sociali caută acum o soluţie pentru instituţionalizarea bebeluşului.
”Am fost sesizaţi de către Spitalul din Huşi cu privire la situaţia de risc a copilului. Având în vedere că părinţii nu vor să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia se vor face demersurile necesare în vederea identificării unor persoane care să aibă grijă de copil. În ultimă instanţă vom apela la un serviciu de tip rezidenţial”, a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DASPC Vaslui.
Atât spitalul din Negreşti, cât şi cel din Tutova, judeţul Vaslui, au fost cuprinse în lista celor 67 de unităţi sanitare propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni.