/Vaslui: A crescut numarul bolnavilor de hepatita cronica si ciroza

Vaslui: A crescut numarul bolnavilor de hepatita cronica si ciroza

Numărul persoanelor bolnave de ciroză hepatică sau hepatită cronică din judeţul Vaslui a crescut, în prima parte a acestui an, cu 10 procente, după cum relevă un raport al Direcţiei de Sănătate Publică.
Reprezentanţii DSP Vaslui susţin că din 100 de persoane trei sunt bolnave de ciroză sau hepatită cronică.
“Lipsa unei igiene corespunzătoare, consumul exagerat de alcool şi alimentaţia bogată în grăsimi sunt câteva dintre cauzele apariţiei celor două boli. Se constată o creştere, putem spune îngrijorătoare, a numărului de cazuri de ciroze şi hepatite cronice în rândul populaţiei. Faţă de perioada similară a anului trecut sunt cu 10% mai mulţi bolnavi”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Mihaela Vlada, şeful DSP Vaslui.


Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui susţine că o parte importantă din vină în acest caz aparţine populaţiei. “Sunt foarte multe cazuri de ciroză hepatică. Acest lucru arată clar un comportament al populaţiei care abuzează în special de băuturi alcoolice. În ultimul timp, sunt şi foarte frecvente cazurile de hepatită şi ciroză cu virus C, care sunt extrem de agresive şi duc într-un timp foarte scurt la instalarea cirozei hepatice cu toate complicaţiile aferente bolii”, a afirmat Lelia Croitoru, director medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.
Cei mai mulţi bolnavi de ciroză sau hepatită provin din mediul urban, peste 60% dintre aceştia fiind bărbaţi, iar grupa de vârstă cea mai afectată este 15 – 65 de ani.