/Vasile Puscas: In Romania nu exista o politica de sanatate ci doar masuri aleatorii

Vasile Puscas: In Romania nu exista o politica de sanatate ci doar masuri aleatorii

În România nu există o politică de sănătate ci doar măsuri aleatorii şi, probabil, prin ceva sertare, sunt şi ceva strategii, a afirmat, marţi, fostul negociator-şef al României pentru Uniunea Europeană, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, la seminarul cu tema “Sistemul de asigurări de sănătate în colaps! Asigurările private de sănătate o alternativă?” organizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), împreună cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) şi Primăria Cluj Napoca.


“În urmă cu zece ani, în Uniunea Europeană se discuta despre capitalul financiar, acum accentul este pus pe capitalul uman, iar finanţările pe proiecte de sănătate se fac pe măsuri distincte. În Parlamentul European se discută, la ora actuală, despre noul buget european, pentru perioada 2014-2020, iar triunghiul sănătate-cercetare-educaţie este cel al dezvoltării sustenabile. Cei ce au spus că sănătatea este în legătură cu economicul greşesc. Finanţarea publică a domeniului sănătăţii este investiţie şi nu cheltuială”, a arătat profesorul universitar clujean.
Vasile Puşcaş a subliniat că în ţările Uniunii Europene, din finanţele publice se alocă pentru sănătate trei sferturi din necesarul acestui domeniu.
“Marea Britanie, Luxemburg, statele nordice europene acoperă 80% din sumele necesare sănătăţii. România alocă un procent asemănător, dar raportat la PIB-ul ţării noastre. Iar procentul de 80% din România este prost gestionat”, a arătat profesorul Vasile Puşcaş, evidenţiind, în context, că sunt patru elemente esenţiale ale funcţionalităţii unui sistem de sănătate: acoperirea universală, accesibilitatea populaţiei la serviciile medicale, echitatea şi înalta calitate a serviciilor.
“În România, finanţările pentru sănătate sunt considerate ca fiind cheltuieli neproductive. Din acest motiv nici nu avem şanse să intrăm într-un sistem de competitivitate european. Statele din Europa Centrală au ieşit din criză, România este încă în criză. Nu se ajunge la o remediere rapidă a unei crize creând noi disfuncţionalităţi. Nu se fac niciodată echilibre care generează noi dezechilibre”, a afirmat Vasile Puşcaş.