/Vasile Puscas: Finantarile din domeniul sanatatii sunt investitii absolut necesare, nu cheltuieli

Vasile Puscas: Finantarile din domeniul sanatatii sunt investitii absolut necesare, nu cheltuieli

Finanţările din domeniul sănătăţii trebuie să fie văzute drept investiţii absolut necesare în binele public, dar şi în dezvoltare, în productivitate, inclusiv în economie, şi nu ca simple cheltuieli care sunt, la un moment dat, capriciul comisiilor de buget ale parlamentelor sau ale guvernelor, susţine fostul negociator-şef al României pentru Uniunea Europeană prof. univ. dr. Vasile Puşcaş.
Prezent la seminarul cu tema “Sistemul de asigurări de sănătate în colaps! Asigurările private de sănătate o alternativă?”, organizat, marţi, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), împreună cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) şi Primăria Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş a subliniat că atât la Bruxelles, în Parlamentul European, cât şi în capitalele statelor membre ale Uniunii Europene se discută, în prezent, despre viitorul politicilor de sănătate şi se pune un accent deosebit atât pe acoperirea lor universală, adică pe accesul tuturor la serviciile medicale, cât şi pe calitatea şi echitatea acestora.


“Sunt elemente care vor fi precizate în viitorul buget pentru anii 2014 – 2020. Cred că în viitorul buget european va fi o contribuţie mai mare din fondurile structurale pentru sănătate. Sperăm ca acest lucru să se întâmple şi în România şi guvernul să propună să fie alocată o sumă mult mai importantă pentru acest domeniu. Din punct de vedere al funcţiilor, finanţarea sistemului de sănătate înseamnă o investiţie în capitalul uman”, a arătat Vasile Puşcaş.
Fostul negociator-şef al României în relaţia cu UE a evidenţiat că prin Tratatul de la Lisabona pentru prima dată s-a spus că “statele membre au obligaţia să finanţeze binele cetăţeanului, adică sănătatea, educaţia şi securitatea lui socială”.
“Lucrurile acestea sunt cu atât mai importante astăzi cu cât în dezbaterile din ultimele zile despre competitivitate s-a spus foarte clar că sănătatea, educaţia, cercetarea şi inovarea sunt elementele fundamentale ale competitivităţii europene în plan global. Fără ele, capitalul financiar nu poate realiza, şi s-a dovedit şi prin criza în care suntem acum, o dezvoltare durabilă”, a afirmat Vasile Puşcaş.