/Vasile Astarastoaie: Pe actualele norme de aplicare 40 la suta dintre cabinetele medicilor de familie vor fi inchise

Vasile Astarastoaie: Pe actualele norme de aplicare 40 la suta dintre cabinetele medicilor de familie vor fi inchise

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, a declarat marţi, după o întâlnire cu reprezentanţii Uniunii Social Liberale, că odată cu aplicarea normelor contractului-cadru pe care trebuie să-l semneze medicii de familie, 40% dintre cabinetele de medicină de familie vor fi închise.
‘Incoerenţa Guvernului şi a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate în privinţa legislaţiei şi lipsa celor 50 de milioane de euro necesare funcţionării medicilor de familie a dus la criza din ultimele zile din sistemul sanitar. Normele de aplicare ale contractului-cadru au fost publicate pe 31 mai, deşi contractul-cadru trebuia să intre în vigoare încă de la începutul anului’, a spus Astărăstoaie.


Preşedintele Colegiului Medicilor a mai arătat că în urma analizelor făcute de medici s-a ajuns la concluzia că pe actualele norme de aplicare ale contractului-cadru 40% dintre cabinetele medicilor de familie se vor închide pentru că nu vor supravieţui financiar.
‘Se vor închide cabinete în zonele defavorizate şi vom ajunge în aceeaşi situaţie ca şi la închiderea spitalelor: pacientul va avea de suferit’, a punctat Astărăstoaie.