/Varujan Pambuccian susţine că nu este convins de capacitatea de finanţare a spitalelor transformate în cămine de bătrâni

Varujan Pambuccian susţine că nu este convins de capacitatea de finanţare a spitalelor transformate în cămine de bătrâni

Liderii coaliţiei au discutat joi problema finanţării spitalelor care urmează să fie convertite în cămine de bătrâni, însă nu este sigură capacitatea de finanţare a acestor unităţi, nici după transformare, a declarat liderul grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian.
“Cu transformarea în cămine de bătrâni eu am o mare problemă, pentru că nu sunt convins că se poate asigura finanţarea acolo. Jumătate din finanţare trebuie să o asigure cel care intră în cămin, din pensie, dar pensiile sunt mici.
Chiar dacă e clădirea cadou, practic, şi nu au nicio investiţie iniţială, nu ai de amortizat nimic, ai cheltuieli operaţionale: întreţinerea, plata personalului, hrana, o grămadă de lucruri pe care trebuie să le plăteşti din ceva. La un moment dat, după perioada aia în care sunt bani asiguraţi ca să se facă tranziţia, cine va plăti? Pensiile cu care vin oamenii – jumătate din ele – nu asigură nici 40% din cheltuielile unui cămin”, a declarat, pentru AGERPRES, Varujan Pambuccian.
În urma şedinţei de circa două ore a coaliţiei, deputatul a subliniat că este de acord cu măsurile ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, de transformare a unor spitale din localităţile mici în cămine de bătrâni.
“La partea cu spitalele, pe Cseke chiar îl înţeleg foarte bine, pentru că omul zice că există o grămadă de spitale care nu pot asigura o asistenţă medicală normală. Oricât ai investi, nu vin medici, pentru că sunt foarte multe în localităţi foarte mici şi nu vin medici acolo. Decât să-ţi baţi joc de pacienţi, mai bine duci pacientul într-un spital OK şi toate fondurile pe care le ai le concentrezi pe câteva spitale OK, pe care le faci şi mai OK”, a apreciat Pambuccian.
Guvernul se reuneşte joi în şedinţă specială şi ar putea decide şi în privinţa finanţării sistemului de sănătate.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat anterior că de la 1 aprilie spitalele care ar trebui să fie transformate în cămine pentru vârstnici, dar nu se supun acestui proces, nu vor primi finanţare de la Guvern. AGERPRES/(AS – Claudiu Zamfir)