/Valeriu Tabara: Folosirea pesticidelor, mai periculoasa decat consumul plantelor modificate genetic

Valeriu Tabara: Folosirea pesticidelor, mai periculoasa decat consumul plantelor modificate genetic

Folosirea pesticidelor este mai periculoasă pentru sănătatea omului decât consumul plantelor modificate genetic, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o dezbatere pe tema organismelor modificate genetic.
“S-a demonstrat acest lucru, dacă ne gândim numai la grupele cloroderivatelor, care s-au găsit până şi în peşti. Nu mai spun despre remanenţa lor pe termen lung, ori tocmai acest lucru îl exclude, la această dată, biotehnologia”, a spus Tabără.
De asemenea, el a atras atenţia asupra a reziduurilor provenite din industria pesticidelor, care reprezintă o altă problemă, dar şi emisiile de CO2 existente în atmosferă.


“Apoi, emanaţiile de CO2 – miliarde de metri cubi pe care nu-i mai avem în atmosferă (prin introducerea biotehnologiilor – n.r.), nici trecerile cu utilajele, astfel consumul de carburant se reduce foarte mult şi creşte sistemul de extensie a culturilor. Nu întâmplător ţările în curs de dezvoltare, cele care au condiţii grele de cultură, deşertice, le acceptă, pentru că sunt şi plante care determină o astfel de extensie. Biotehnologiile sunt una dintre căile cele mai importante în reducerea emanaţiilor de CO2 în lume. Sunt calcule şi studii serioase pe această temă”, a explicat ministrul Agriculturii.
În acelaşi timp, biotehnologiile sunt un factor de calitate, pentru că, prin proceduri genetice superioare, se ameliorează inclusiv calitatea.
“Nu le spun modificări genetice, pentru că în fiecare zi mâncăm, de pildă, un produs care este modificat genetic natural. Este vorba despre grâu. Forma lui de evoluţie în timp a fost o modificare genetică extraordinară. Porumbul este o modificare genetică extraordinară naturală. Provine din două specii în care boabele nu erau pe ştiulete. Dacă ne gândim la proteina de soia, există un factor toxic chiar în soia clasică, însă el poate fi ameliorat prin aceste proceduri genetice”, a spus Valeriu Tabără.
El a explicat că nu există niciun fel de deosebire între planta clasică şi cea obţinută prin tehnologii superioare, biotehnologiile fiind factorul viitor în producţia agricolă mondială de progres pentru agricultură şi pentru tot ceea ce înseamnă productivitate în agricultură