/Valcea: Un barbat a decedat in fata fostului spital din Balcesti

Valcea: Un barbat a decedat in fata fostului spital din Balcesti

Primarul din Bălceşti, Ion Curelaru a declarat, joi, pentru AGERPRES, că după o serie de audienţe la Ministerul Sănătaţii, subsecretarul de stat Raed Arafat i-a promis că nu va închide un spital care deserveşte 44 de mii de locuitori.
“E un genocid aici. Ce să vă spun? Soţia bărbatului decedat astăzi este operată de inimă şi a leşinat la primirea veştii. Nu avem doctori în zonă. M-am rugat, am implorat la Minister şi la domnul Irimie şi la domnul Arafat să nu închidă un spital care deserveşte 44 de mii de locuitori şi 13 localităţi. Mi-au promis că vor analiza situaţia şi că mă vor ajuta în orice situaţie. Nu au făcut nimic, uite a murit omul în curtea spitalului, cu spitalul închis. Şi nu va fi singurul caz”, a spus Ion Curelaru.


Primarul spune că sâmbătă noaptea, la ora 1.30, a mai avut un deces în zonă şi familia decedatului căuta morga.
“Le-a murit omul şi căutau morga. Morga s-a închis odată cu spitalul. Pentru verificarea alcoolemiei am ajuns la faza penibilă în aceste zile să trimitem la Vâlcea, la peste 100 de km, două maşini. Una cu mortul şi una cu probele după accident”, a mai spus primarul din Bălceşti.
Un bărbat de 41 de ani a decedat joi dimineaţă în curtea fostul spital orăşenesc din Bălceşti, desfiinţat pe 1 aprilie prin ordin al Ministerului Sănătăţii.
Persoana decedată joi în curtea fostului spital din Bălceşti ar fi avut şanse să trăiască dacă spitalul nu ar fi fost desfiinţat, a declarat, pentru AGERPRES, fostul director medical al unităţii sanitare dr. Victoria Şenche.
“Cazul este trist. Sanda Ion din comuna Laloşu a avut dimineaţă probleme de sănătate. Medicul de dispensar din comună nu avea program azi. Fiul său a sunat aici la Ambulanţă dar din cele două salvări nu era niciuna disponibilă. Atunci i s-a spus să vină cu tatăl său aici. A ajuns la poarta spitalului. Din câte se ştie acesta are lacăt pe poartă fiind închis de pe data de 1 aprilie, s-a dus în curte, lângă spital, unde este un dispensar medical. Dar şi aici cabinetele medicale erau închise pentru că nu se ştie încă ce statut mai avem noi medicii, este o nebuloasă totală. Între timp, cât fiul dumnealui a căutat un medic, omul a decedat”, a precizat dr. Victoria Şenche.
Potrivit medicului, cauzele probabile sunt fie o hemoragie cerebrală, fie un infarct.
“De la soţie am înţeles că în ultimele două luni, decedatul reclama dureri de cap. Dacă spitalul din Bălceşti funcţiona, omul ar fi avut şansa unei asistenţe medicale specializate”, a mai adăugat dr. Victoria Şenche.
Spitalul orăşenesc din Bălceşti a fost închis pe 1 aprilie şi propus pentru a fi reprofilat în Cămin de Bătrâni.
Spitalul deservea populaţia din sud-vestul judeţului Vâlcea, printre care şi comuna vecină, Laloşu.