/Valcea: Presedintele Consiliul Judetean declara ca nu a primit fonduri pentru serviciile medicale din judet

Valcea: Presedintele Consiliul Judetean declara ca nu a primit fonduri pentru serviciile medicale din judet

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, a declarat miercuri pentru AGERPRES că nu a primit fonduri pentru acoperirea cheltuielilor la medicamente şi servicii medicale ale spitalelor din judeţ.
“Consiliul Judeţean Vâlcea nu a primit de la bugetul de stat niciun leu pentru acoperirea cheltuielilor la medicamente şi servicii medicale şi nici posibilităţi financiare proprii nu are în acest scop, aşa cum a intenţionat Ministerul Sănătăţii atunci când a aruncat spitalele în ograda autorităţilor locale. Aflăm astăzi cu stupoare că, în negocierile cu Guvernul român, FMI a impus ca internările în spitale să scadă neapărat cu 10%. Am înţelege până la urmă şi acest lucru dacă reducerea numărului de internări s-ar fi stabilit în paralel cu îmbunătăţirea condiţiilor în medicina primară prin dotarea cu aparatură care să permită tratarea afecţiunilor simple la acest nivel”, a precizat Ion Câlea.


Câlea menţionează faptul că, la 15 martie, Ministerul Sănătăţii, prin adresa nr.17.638, a comunicat că, în acest an, va fi asigurată finanţarea cheltuielilor de funcţionare a unităţilor spitaliceşti din judeţul Vâlcea, inclusiv cele aferente drepturilor salariale ale personalului medical din unităţile sanitare cu paturi.
“Exact după trei luni, mi se aduce la cunoştinţă că sumele propuse de noi în vederea contractării serviciilor medicale spitaliceşti pentru anul 2011, nu mai sunt luate în considerare şi că plafonul acceptat de Casa Asigurărilor de Sănătate Vâlcea va reprezenta doar 93,34% din contractul care a acoperit serviciile din anul anterior. În cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, bunăoară numărul de externări acceptate pentru contractare în cazul serviciilor pentru acuţi a scăzut de la 48.583 câte s-au înregistrat în 2010, la 35.134, ceea ce înseamnă o reducere drastică, de 28,69 %”, subliniază preşedintele CJ Vâlcea.
În cazul bolnavilor cronici, potrivit datelor preşedintelui Ion Câlea, dacă, în anul 2010, au beneficiat de plata serviciilor 4.137 de persoane, pentru acest an, nu vor fi acceptaţi la decontarea serviciilor spitaliceşti decât 3.206 bolnavi.
“Realitatea este cam asta. Plecarea medicilor peste hotare (în 2010, 3.000 de medici au depus actele pentru a pleca să lucreze în străinătate), lipsa medicamentelor şi a aparaturii medicale performante, condiţiile precare din spitale şi timpul foarte lung de aşteptare pentru programări şi intervenţii au devenit crize cronice şi pentru pacienţi şi pentru cadrele medicale. Din toate aceste motive, serviciile de specialitate în sănătate au ajuns într-o gravă suferinţă. Poate că şi de asta am devenit campionii Europei la rata mortalităţii, a morbidităţii şi la cea a deceselor evitabile”, a adăugat Câlea.