/Urme de radioactivitate, detectate la vehicule in Chile

Urme de radioactivitate, detectate la vehicule in Chile

Autorităţile chiliene au detectat urme slabe de radioactivitate la 20 de vehicule de ocazie sosite din Chile din Coreea de Sud, după ce tranzitaseră porturi japoneze, scrie luni ziarul local El Mercurio.

Maşinile sosiseră sâmbătă în portul Iquique, situat la 1.800 km nord de Santiago, şi prezentau niveluri de radioactivitate situate între 1 şi 5, considerate “normale”. “O alertă se declanşează de la nivelul 9”, a explicat directorul vămilor din Iquique, Raul Barria, cotidianului.

Nava părăsise Coreea de Sud, apoi făcuse escale în porturile japoneze Osaka şi Yokohama, situate la 500 km de reactorul de la Fukushima, unde s-au produs scurgeri radioactive după seismul şi tsunamiul care au lovit Japonia în 11 martie.

Detectarea urmelor de radioactivitate i-a alarmat pe docherii din Iquique, care au cerut să li se facă un examen medical. În consecinţă, cei 83 de mineri care au avut contacte cu vehiculele au fost examinaţi de vamă la cererea lor pentru a se depista eventuale urme de radioactivitate. Însă alerta a fost falsă: niciunul dintre ei nu fusese contaminat, a adăugat Barria.

Vehiculele suspecte fac parte dintr-un lot de 2.500 de automobile care urmează să fie comercializate în Chile.