/UNSAR: Asigurarile auto, influenta negativa asupra subscrierilor de pe segmentul asigurarilor generale

UNSAR: Asigurarile auto, influenta negativa asupra subscrierilor de pe segmentul asigurarilor generale

Companiile membre UNSAR au raportat subscrieri totale de aproximativ 1,4 miliarde lei pe segmentul asigurărilor generale, în primul trimestru din acest an, nivel în scădere cu 16,15% comparativ cu primul trimestru al anului 2010, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
Potrivit comunicatului, liniile de asigurări auto au exercitat cea mai puternică influenţă negativă asupra subscrierilor de pe segmentul asigurărilor generale, având în vedere că portofoliile de RCA şi Casco ale membrilor UNSAR reprezentau peste 50% din volumul de prime brute subscrise de la finele lunii martie 2011.


‘Rezultatele membrilor UNSAR din primele trei luni ale acestui an arată foarte clar că atenţia companiilor s-a îndreptat spre dezvoltarea altor linii de business decât cele auto, în special spre segmentul asigurărilor de locuinţe, care a reuşit să avanseze cu aproape 25% în termeni de prime brute subscrise. Această schimbare de strategie a făcut ca ponderea asigurărilor pentru incendiu şi calamităţi naturale să urce, la nivelul UNSAR, la 19% din totalul asigurărilor generale’, a declarat directorul general al UNSAR, Florentina Almăjanu.
Subscrierile totale raportate de companiile membre UNSAR au depăşit, la sfârşitul primului trimestru din 2011, 1,7 miliarde lei, nivel ce reprezintă aproape 80% din întreaga piaţă de asigurări.
Liniile de asigurări de viaţă au generat, în T1 2011, pentru companiile din cadrul UNSAR, un volum de prime brute subscrise de 373,5 milioane lei, în creştere cu aproape 5% faţă de perioada similară a anului 2010. Această valoare reprezintă peste 86% din subscrierile totale de pe segmentul asigurărilor de viaţă, dacă este raportată la ultimele cifre anunţate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de clasele de asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare (19,73%), de asigurările de căsătorie şi de naştere (18,3%), precum şi de asigurările de sănătate permanente (48,33%).
Despăgubirile brute plătite de membrii organizaţiei profesionale a asigurătorilor au totalizat, în aceeaşi perioadă, aproape 957 milioane lei, nivel în scădere cu aproape 5% faţă de intervalul ianuarie-martie din 2010.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) s-a constituit în anul 1994 ca organizaţie profesională, fiind fondată de 13 societăţti de asigurare şi reasigurare. În prezent, organizaţia are 23 de membri, care generează peste 80% din volumul de prime brute subscrise de întreaga piaţă locală de asigurări. UNSAR este membru cu drepturi depline al federaţiei asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni CEA Insurers of Europe.