/UNOPA: Persoanele seropozitive, discriminate de Parlament

UNOPA: Persoanele seropozitive, discriminate de Parlament

Iniţiativa legislativă care prevede condamnări suplimentare pentru transmiterea virusului HIV este una discriminatorie, care nu va conduce decât la stigmatizarea şi excluderea socială a persoanelor seropozitive din România, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
UNOPA, Asociaţia Româna AntiSIDA (ARAS), Fundaţia Alături de Voi România (ADV), Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Centrul Român HIV-SIDA (CRHS), PSI Romania, organizaţii naţionale care promovează şi apără drepturile persoanelor seropozitive din România îşi exprimă dezacordul cu privire la adoptarea de către Senatul României a proiectului de lege care prevede pedepse suplimentare pentru transmiterea HIV.


“Proiectul de lege respectiv este discriminatoriu în raport cu persoanele seropozitive din România, deoarece propune un tratament diferit în situaţia transmiterii infecţiei cu HIV, în raport cu transmiterea altor infecţii care pot avea urmări mai grave decat HIV şi care se pot transmite în acelaşi mod. Fără a susţine în nici un fel o persoană care ar transmite deliberat această infecţie, atenţionăm iniţiatorii proiectului de lege cât şi pe cei care l-au votat în Senat că adoptarea acestei legi dovedeşte faptul că nu cunosc că astăzi infecţia cu HIV este o boală cronică de lungă durată, pentru care există tratamente performante şi pentru care speranţa de viaţă a crescut foarte mult şi se apropie de speranţa de viaţă a persoanei neinfectate cu virusul HIV”, explică reprezentanţii UNOPA.
Discriminarea reclamată se bazează pe faptul că există o serie de infecţii care au acelaşi mod de transmitere ca şi virusul HIV (virusurile hepatice, de exemplu), care sunt tratate diferit de textul de lege românesc, în condiţiile în care legislaţia europeană pedepseşte în mod egal transmiterea deliberată a unei infecţii cu transmitere sexuală.
Organizaţiile neguvernamentale semnatare consideră că trebuie sancţionate persoanele care transmit în mod intenţionat o infecţie, dar atrag atenţia că prin pedepsele speciale cuprinse în proiectul de lege nu se va ajunge decât la continuarea stigmatizării şi discriminării persoanelor seropozitive din România, iar ca efect al acestei politici integrarea socială a persoanelor seropozitive se va realiza mult mai greu şi va exista permanent pericolul excluderii sociale al acestei categorii de pacienţi.
‘Solicităm parlamentarilor responsabili ca înainte de adoptarea în Camera Deputaţilor a legii să se consulte cu specialiştii din acest domeniu, cu organizaţiile neguvernamentale care luptă pentru combaterea HIV/SIDA în România şi să acţioneze în direcţia reparării acestor greşeli, care sunt prezente atât în Codul Penal în vigoare, cât şi în noul Cod Penal. Vom sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la încălcarea principiului nediscriminării de către actele normative amintite. De asemenea vom adresa o petiţie Parlamentului României, Instituţiei Prezidenţiale şi Avocatului Poporului pentru sesizarea efectului discriminatoriu al acestor legi la Curtea Constituţională’ , a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Organizaţiile semnatare solicită Camerei Deputaţilor neadoptarea acestui proiect de lege, ca o dovadă a faptului că în România sunt respectate drepturile omului şi principiile de drept.