/Unele tehnici anticelulitice vor fi in curand interzise in Franta

Unele tehnici anticelulitice vor fi in curand interzise in Franta

Lipoliza, tehnică nechirurgicală care vizează să distrugă celulita şi celulele de grăsime, va fi interzisă în curând în Franţa. Medicii au tras un semnal de alarmă, avertizând că această alternativă la liposucţie ar putea duce la sechele grave, scrie site-ul maxisciences.com.

‘Scăpaţi de colăceii inestetici apelând la lipoliză.’ Oferta pare atrăgătoare, doar că intervenţia implică şi un oarecare risc. La sfârşitul săptămânii trecute, Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) a difuzat un avertisment care enumeră complicaţiile severe descoperite la mai mulţi pacienţi care au apelat la lipoliză.

Propusă de multe centre de slăbire, această tehnică nechirurgicală este prezentată ca o alternativă la liposucţie, mai invazivă şi mai scumpă. Ea constă în injectarea sub piele a unor produse – de exemplu o soluţie hipoosmolară – care să distrugă celulele de grăsime, prin ruperea sau solubilizarea membranei celulare. Dar, deşi tehnica s-a dovedit eficientă, medicii s-au hotărât să tragă semnalul de alarmă.

Ei arată că lipoliza nu duce la distrugerea completă a celulelor, contrar liposucţiei. Prin urmare, organismul trebuie să se descurce cu resturile rezultate din distrugerea parţială a celulelor de grăsime şi să găsească un mod de a le elimina. Organe ca rinichii şi ficatul vor fi atunci foarte solicitate, a explicat AFP un chirurg estetician. Printre sechele, HAS a enumerat necroze cutanate, hematoame, leziuni subcutanate, ulceraţii şi tromboze. Din cei 23 de pacienţi ţinuţi sub observaţie, 10 au avut complicaţii care au necesitat intervenţii chirurgicale. HAS a subliniat că ‘singurul lucru care trebuie luat în consideraţie este siguranţa’, tehnica în cauză nefiind utilizată pentru tratarea vreunei boli, ci numai în scop estetic.

Lipoliza prin injectare nu este singura tehnică ‘admirată pentru rezultatul ei estetic, recomandată publicului larg ca fiind un tratament mai puţin invaziv şi mai ieftin decât chirurgia estetică’, arată HAS, citată de AFP. Şi alte tehnici ar trebui să fie interzise ‘din cauza suspiciunilor că ar reprezenta un pericol grav’ pentru pacienţi. Printre acestea, lipolizele sau lipodisoluţiile prin ultrasunete focalizate, radiofrecvenţă şi laser.

Ministerul francez al Sănătăţii a anunţat că în următoarele zile va fi publicat decretul de interzicere a acestor tehnici.