/Una din sase persoane expusa la corupţie in Balcanii de Vest (ONUDC)

Una din sase persoane expusa la corupţie in Balcanii de Vest (ONUDC)

Una din şase persoane în Balcanii Occidentali a fost expusă la corupţie, una din principalele îngrijorări ale populaţiei, arată un raport al Oficiului Naţiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor şi Criminalităţii (ONUDC) publicat marţi, transmite AFP.

‘Un respondent din şase a fost expus unei forme sau alteia de corupţie de către funcţionari ai serviciilor publice în cele 12 luni care au precedat ancheta’, a indicat într-un comunicat ONUDC, cu sediul la Viena, precizând că în funcţie de ţară procentul persoanelor expuse variază între 6% şi 21%.

Studiul, cofinanţat de Comisia Europeană, a fost realizat în 2010 pe un eşantion de 28.000 de persoane în Balcanii Occidentali – Albania, Bosnia-Herzegovina, Croaţia, Muntenegru, Serbia, Macedonia şi Kosovo.

În aceste ţări, persoanele chestionate au plasat corupţia pe locul al treilea într-un clasament al principalelor lor îngrijorări, după şomaj şi sărăcie, dar înainte de siguranţă şi educaţie.

Printre cei care au dat mită, 57% au plătit medicilor, 35% poliţiştilor, 33% asistenţilor medicali, conform raportului amintit. Circa 43% dintre ei au dat mită din iniţiativă proprie, în timp ce în cazul a 45% acestora li s-a sugerat explicit sau implicit necesitatea ‘unui cadou’.

‘Domeniile evidenţiate în acest raport ne oferă o viziune realistă asupra situaţiei din teren, esenţială pentru ca împreună cu autorităţile să acţionăm pentru combaterea acestor practici de corupţie la toate nivelurile’, a explicat directorul executiv al UNODC Iuri Fedotov, citat în comunicat.

‘Eforturile ţărilor din Balcanii de Vest în acţiunile lor pentru reducerea corupţiei sunt lăudabile’- a mai comentat acesta.

‘Comisia Europeană urmăreşte această chestiune îndeaproape şi îi acordă o importanţă mare, deoarece reprezintă fără îndoială unul din punctele de evaluare cele mai importante pentru orice candidat sau potenţial candidat (la aderarea la UE), a declarat comisarul european pentru extindere Stefan Fule, citat de asemenea în comunicatul amintit.

Dintre ţările vizate în raport, doar Croaţia poartă negocieri oficiale cu UE în perspectiva aderării, menţionează AFP.