/Un parlamentar din Illinois vrea ca parintii cu copii obezi sa-si piarda deducerile fiscale

Un parlamentar din Illinois vrea ca parintii cu copii obezi sa-si piarda deducerile fiscale

Un parlamentar al statului Illinois susţine că părinţii care au copii obezi ar trebui să-şi piardă deducerile fiscale, scrie miercuri STLtoday.com.

‘Este responsabilitatea părinţilor care au copii obezi. Luaţi-le deducerile fiscale părinţilor cu copii obezi’, a declarat senatorul Shane Cultra. El nu a întocmit un proiect de lege pentru eliminarea deducerii standard de 2.000 de dolari, dar a prezentat ideea marţi, când parlamentarii locali au discutat despre rezolvarea problemei obezităţii.

Unul din cinci copii este considerat obez în Illinois şi 62% din populaţia statului este considerată supraponderală, motiv pentru care opinia publică încearcă să găsească soluţii pentru combaterea fenomenului.

Comitetul pentru sănătate publică din Senat ia în considerare taxarea băuturilor cu zahăr la un penny uncia (aprox. 35 de grame), precum şi a băuturilor energizante. Militanţii pentru o viaţă sănătoasă susţin că introducerea unei taxe pe păcat ar descuraja consumul, dar parlamentarii ezită să vizeze o industrie care asigură slujbe pentru peste 40.000 de oameni.

‘Mi se pare că astfel nu am face decât să mergem după fructul care atârnă cel mai jos, unde este uşor de ajuns’, a declarat senatorul statului Illinois Dave Syverson, subliniind că este necesar un plan complex pentru a promova exerciţiul fizic şi prevenirea bolilor, în loc să fie vizate doar băuturile cu zahăr.

Potrivit estimărilor, dintr-o astfel de taxă s-ar obţine 600 de milioane de dolari anual, care ar putea fi folosite pentru combaterea obezităţii infantile.

‘În prezent, costul obezităţii în Illinois este de peste 4 miliarde de dolari, dar acesta va creşte la 14 miliarde de dolari sau mai mult până în 2018’, a declarat Elissa Bassler, director al Institutului pentru sănătate publică.