/Un parlamentar bulgar propune legalizarea eutanasiei

Un parlamentar bulgar propune legalizarea eutanasiei

Parlamentarul bulgar Liuben Kornezov a depus marţi un proiect de lege care prevede legalizarea eutanasiei. Proiectul prevede ca moartea asistată să fie aplicată la solicitarea pacienţilor cu boli incurabile sau a rudelor lor.

Kornezov, reprezentant al partidului socialist de opoziţiei, propune ca cererile să fie aprobate de o comisie de cinci membri numiţi de miniştrii sănătăţii şi ai justiţiei, care urmează să ia decizii în unanimitate. Ca să nu existe niciun dubiu, Kornezov propune ca cererile să fie evaluate şi de Înalta curte de casaţie. El notează că eutanasia este permisă în ţări precum Belgia, Olanda, Italia, Elveţia şi Japonia.

În proiectul de lege se vorbeşte despre patru tipuri de eutanasie: voluntară – când pacientul este în stare să decidă singur; involuntară – când decizia este luată de rudele unui pacient care nu este în stare să decidă singur; activă – când moartea este provocată cu asistenţa unui medic; pasivă – când pacientul moare după ce a renunţat la îngrijirile medicale.