/Un numar considerabil de medici inregistrati in 2010 in Franta provin din Romania

Un numar considerabil de medici inregistrati in 2010 in Franta provin din Romania

Foarte mulţi dintre medicii tineri înregistraţi în Franţa în 2010 provin din România, conform unui raport al Consiliului naţional al ordinului medicilor (CNOM), dat publicităţii marţi de site-ul estrepublicain.fr.Circa 67% dintre medicii tineri care se stabilesc în departamentul Meuse provin din România, conform raportului CNOM, care indică şi faptul că numărul medicilor de pe teritoriul Franţei care şi-a făcut studiile în străinătate creşte an de an. În regiunea Lorraine, din care face parte departamentul Meuse, 33% din medicii nou-veniţi şi-au făcut studiile în străinătate, iar dintre ei nu mai puţin de 50% sunt din România.

Alte regiuni în care românii reprezintă un procent mare dintre medicii nou înregistraţi care şi-au făcut studiile în străinătate sunt Poitou-Charentes (65% români), Basse Normandie (50%), Franche-Comte şi Aquitaine (44%), Champagne-Ardenne şi Alsacia (40%), Midi-Pyrineees (38%), Picardie, Rhone-Alpes şi Auvergne (33%).

În unele departamente numărul medicilor străini tineri sau înregistraţi anul trecut este foarte mare. De exemplu, în Loir-et-Cher, din regiunea Centru, există 71% de medici noi care şi-au făcut studiile în străinătate şi nu mai puţin de 60% dintre ei în România.

În medie, un sfert dintre medicii înscrişi în 2010 şi-au obţinut diploma în afara Franţei, iar o treime dintre aceştia şi-au făcut studiile în România.

Potrivit sursei citate, un număr semnificativ de medici tineri se stabilesc în zone rurale ‘contrar ideii că ar fi reticenţi să profeseze în zona rurală’, notează CNOM.

Cu o medie naţională de 306,7 medici la 100.000 de locuitori la 1 ianuarie 2011 faţă de 308,8 cu un an înainte, densitatea medicilor în Franţa, deşi în uşoară scădere, rămâne satisfăcătoare, notează estrepublicain.fr.

Raportul atrage atenţia asupra faptului că în Franţa există mai mulţi medici care se apropie de pensie decât medici care îşi încep activitatea. Practic, dacă numărul medicilor care şi-au început activitatea reprezintă o creştere de 2,5% faţă de 2009, numărul celor care ies la pensie, 4.310, a crescut într-un an cu 11,2%.

Medicul francez are în medie vârsta de 51,4 ani, ceea ce lasă să se întrevadă importante retrageri din activitate în următorii 15 ani.