/Un nou mod de finantare a serviciilor de ambulanta, supus dezbaterii publice de MS

Un nou mod de finantare a serviciilor de ambulanta, supus dezbaterii publice de MS

Ministerul Sănătăţii anunţă un nou mod de finanţare a serviciilor de ambulanţă, publicând luni pe site-ul instituţiei, pentru dezbatere publică, proiectul Ordin privind aprobarea tarifelor pe cap de locuitor necesare stabilirii bugetului global contractat de serviciile publice de ambulanţă cu casele de asigurări de sănătate.
Conform proiectului de act normativ, începând din luna iunie, fondurile alocate serviciilor de ambulanţă vor fi calculate în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ, şi nu în baza bugetului istoric sau a unor criterii subiective, cum s-a procedat până în prezent, deoarece acestea nu reflectă necesitatea reală de fonduri, se arată într-un comunicat de presă remis de MS.


În acest fel, se va asigura distribuirea corectă şi echilibrată a fondurilor bugetare la nivelul întregii ţări.
Măsura a fost luată după ce Comisia de Medicină de Urgenţă şi Dezastre din Ministerul Sănătăţii a efectuat o amplă analiză cu privire la valorile contractate de casele de asigurări de sănătate cu serviciile publice de ambulanţă, în urma căreia s-au constatat diferenţe semnificative, nejustificate, privind modul în care au fost repartizate fondurile bugetare pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori.
Astfel, în anul 2009, diferenţa între nivelul minim şi cel maxim al sumei alocate per cap de locuitor a variat între 17 lei şi 81 de lei iar în anul 2010 sumele au variat între 16,88 lei şi 74,81 lei.
De exemplu, în 2009, unui judeţ cu aproximativ 240.000 de locuitori i-a fost alocat pentru serviciile publice de ambulanţă un buget de 20 milioane de lei, în timp ce un judeţ cu peste 800.000 de locuitori a primit 19 milioane de lei.
Începând cu anul 2011, vor fi stabilite plafoane maxime şi minime de 37 lei şi 23,5 lei per cap de locuitor, în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ.
În aceste condiţii, 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti vor avea bugetul suplimentat cu 5% până la 39%.
Corecţiile se vor realiza, eşalonat, pe o durată de trei ani.
Au fost necesare unele corecţii şi pentru judeţele Constanţa şi Tulcea având în vedere specificul acestora din punct de vedere turistic şi geografic.
Pentru acest an, serviciile de ambulanţă au alocat un buget de 633.835,3 mii lei, similar cu cel din 2010.